Ahmet Kaya’nın eserlerinin ve yaşamından kesitlerin yer aldığı “Hep sonradan” tiyatro oyununun prömiyeri, Maslak’ta bulunan UNIC Hall’de izleyiciyle buluştu.

Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya’nın yanı sıra yüzlerce insan salonu doldurdu.

 “Hep Sonradan” tiyatro oyunu, Paris’te sürgün hayatı yaşayan ve Ahmet Kaya’nın çocukluk arkadaşı olan Salih’in 20 yıl sonra çocuklarıyla karşılaştığı an ile başlar. Salih daha önceden cezaevinde kalmıştır ve cezaevinde kaldığı dönemde açlık grevine girdiği için kendisinde Wernicke Korsakof hastalığı oluşmuştur. Bu hastalıktan kaynaklı yaşadığı bazı anıları ara ara unutan ve o boşluğun yerini farklı hikayelerle dolduran Salih, çocuklarıyla yaşadığı her şeyi sürgün yılları boyunca unutmamak için kağıtlara not etmiştir. Ahmet Kaya ile hem çocukken hem de sürgünde arkadaşlık yapan Salih, bu anıları da çocuklarıyla paylaşır. Ahmet Kaya’nın sürgündeyken yazdığı bestelere tanıklık eden Salih’in anlattığı anılara, Kardeş Türküler Ahmet Kaya şarkılarıyla eşlik etti.

Yüzleşmek gerekiyor 

Tiyatro oyununun bitiminin ardından söz alan Gülten Kaya, duygularını şöyle dile getirdi: “Yakın tarihe dair belki çoğumuzun yanı başından geçip giden, farkında olduğumuz ya da olmadığımız paralel hikayeler izledik ve dinledik. Belki biz çok sıklıkla kullandığımız bir şeyi gerçekleştiremediğimiz için biraz da tökezliyoruz ülke olarak. Sürgün gerçeğiyle, hapishanelerle, açlık grevleriyle, kayıplarla ve faili meçhullerle, yüzleşmemiz gerekir. Bütün bunlar bu ülkenin gerçekleri.”

Yaklaşık 2,5 saat süren tiyatro, seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.