Hamburg’da Rejisörlüğünü Mahmut Canbay’ın Günay Aslan’ın romanından sahneye uyarladığı, Getto Tiyatrosu tarafından sahnelenen “33 Kurşun” adlı oyun, Amandastrasse 58 adresinde Mut Tiyatro Salonu’nda yoğun tiyatrosever tarafından izlendi.

Gerçek bir olayın öyküsü

“33 Kurşun” Ahmet Arif'in konu üzerine yazdığı şiir akla gelir. Siyasi tarihimizde 1943’de Van’ın Özalp ilçesi sınırında yaşanmış ve “Muğlalı Olayı” olarak anılan gerçek bir olayın öyküsüdür. 28 Temmuz 1943 tarihinde Van’ın Özalp İlçesinde, 33 kişinin hayvan kaçaklığı iddiasıyla Orgeneral Mustafa Muğla'nın emriyle yargısız olarak kurşuna dizilmesidir.

Muhteşem performans

Muhteşem bir performans sergileyen oyuncular tiyatroseverleri duygulandırırken zaman zamanda güldürdü. Traji olduğu kadar komik oyunda tiyatroseverler oyuncuları bol bol alkışladı. Rejisörlüğünü Mahmut Canbay'ın üslendiği oyunda: Haydar Bakay, Türkan Tekdaş, Mehmet Öndek, Fatma Kuru, Nazım Evren, Teoman Aykut, Hüseyin Ertuğrul, Mehmet Demir, Ayşe Aykuş- Gürsoy, Rodi Bingöl, Berna Taş, İhsan Durur (Grafik ve Tasarım), kostümler (Getto Tiyatro- Mut! Theater) rol aldı.

Getto Tiyatrosu

Getto, sadece bir yol hikayesidir. Bu yolda insana dair esintilerden, parçalar bulmak mümkündür. 2003 yılından bu yana sahnelerde olan Getto tiyatro oyuncuları, farklı oyun ve etkinlikler ile bu yolda yürümeye devam ediyorlar. İnsana dair ne varsa, orada bir nefes olmaya çalışan Getto, sahnelerin tozuna bulaşmış umutların özgürce ifada edildiği bir gösteri topluluğudur. “Gözlerimi kaparım, vazifemi yaparım”, Bir Brecht, iki dil” son yıllarda seyirciler ile buluşturdukları oyunlardır. Yol hikayesi “33 Kurşun” ile devam ediyor.

Emine SONUGÜR / HAMBURG