1989 yılında Türkiye kökenli ve Alman sinemaseverlerin birlikte kurduğu Sinema Türk Film Merkezi'nin düzenlediği etkinliğin açılış galası sanatçıların ve yapımcıların katılmaması nedeniyle sönük geçti. Açılış galasında Sinema Türk Film Merkezi üyeleri Hazım Yılmaz Türkçe ve Margit Lindner Almanca olarak sunuculuk yaptılar.

TÜRKİYE'DEKİ SİYASİ MÜDAHALELER ALPLERİ AŞTI

34. İstanbul Film Festivali'nde "Bakur" (Kuzey) filminin gösterim dışı bırakılması ve ardından başlayan tartışmalardan duyulan rahatsızlık 26. Münih Türk Film Günleri'ne de yansıdı. Festivalin açılış konuşmasında Sinema Türk Film Merkezi adına konuşan Hazım Yılmaz “Geçen yıl Altın Portakal Festivali ile başlayıp, geçen hafta İstanbul Film Festivali'nin iptaline neden olan ve bu hafta Ankara Film Festivali'ne de sıçrayan, siyasi müdahaleler, Alpleri aşıp bize de yansıdı. Bir sanat derneğinin üyeleri olarak bu durumdan üzüntü duymaktayız" dedi.


ALMAN TARAFINDAN DA ELEŞTİRİ 

Festivalin açılış galasına Münih Belediye Başkanı adına katılan Belediye Meclisi Üyesi Marian Offman'da yaptığı konuşmasında Türkiye'deki sansür uygulamalarını anlamakta zorlandığını söylerken “ben de buradaki bazı filmlerde Hitler selamı verilmesinden çok rahatsızım. Bana kalsa yasaklatırdım, ama bu arzum temel Anayasa kurallarına ters düşer. Bu nedenle Ankara'daki bakanlığın bu filme olan tepkisini anlamakta zorlanmaktayım" dedi.

SANATÇILAR KATILMADI

Daha önce katılacağı bildirilen sinema sanatçısı Nesrin Cevatzade'nin işlerinin yoğunluğu nedeniyle katılamayacağı bildirildi.

TANGO İLE RENK KATTILAR

Şeref Dalyanoğlu yönetimindeki "Voyage de Tango" grubu Türkçe ve Almanca olarak sundukları tangolarla buruk açılışa renk kattılar. Solist Öykü Şensöz yorumu ve performasyonu ile Gasteig Kültür Merkezi konser salonunu dolduran bine yakın Münihli sinemasever tarafından uzun süre alkışlandı.

KUZU FİLMİ İLE BAŞLADI

Yönetmenliğini Kutluğ Ataman'ın yaptığı Kuzu filmi ile başlayan ve 26 Nisan'a kadar sürecek olan Türk Film Günleri'nde Sesime Gel, Cennetten Kovulmak, Deniz Seviyesi, İtirazım Var, Nefesim Kesilene Kadar ve Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes'te Altın Palmiye ödülüne layık görülmüş olan filmi Kış Uykusu gibi filmlerin yanı sıra Şahmeran Efsanesi, Gezi Parkı protestosu, Kaçakların Kaderi, Türk-Yunan ön yargıları ve caz müziğinin Türkiye'deki hikayesini anlatan sekiz belgesel sunulacak. Festival boyunca toplam 18 film ve belgesel Münihli sinemaseverlerle buluşacak.