“Festivali her yıl düzenleyeceğiz“

Hamburg’da düzenlenen 1. Türkiye Almanya Tiyatro Köprüsü Festivalinde toplam 19 tiyatro, pandomim ve müzik gösterisi sunuldu. Festivali düzenleyen Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay, “Festivali her yıl düzenleyeceğiz“ dedi.

Almanya’nın Hamburg kentindeki Mut Tiyatrosu tarafından düzenlenen ve mayıs ayı bozunca süren 1. Türkiye Almanya Tiyatro Köprüsü Festivali Turan & Apo ve Argos Grubunun konseri ve tiyatro konulu bir panelle son buldu. Türkiye ve Almanya’dan toplam 19 tiyatro, pandomim ve müzik grubu sahne aldı.

Festivalin son sanat etkinliği kanun üstadı Turan Vurgun ve müzik hocası Prof. Apo Gülbeyaz’ın kurduğu Turan & Vurgun ve Argos Grubu isimli müzik grubu oldu. Salonu son yerine kadar dolduran izleyicilere Türkçe ve Kürtçe parçalardan oluşan özgün Doğu Akdeniz müziği konseri veren grup dakikalarca alkışlandı. 

Turan & Vurgun ve Argos Grubu ve Doğu Akdeniz oluşan müzik esintileriyle alkış topladı.

“Türkçe üstyazılı oyun ile tiyatromuza yeni bir kitleyi çektik“

Festival kapanış etkinliği büyük ve küçük sahnelerin ortak çalışmasını ve sahnelerin çok kültürlü toplum gerçeğini ele alan panel oldu. Hamburg Eyalet Parlamentosu Kültür Komisyonu Başkanı Gaby Dobusch’un yönettiği panele konuşmacı olarak Thalia Tiyatrosu şef dramaturgu Julia Lochte, Schauspielhaus Tiyatrosu şef dramaturgu Christian Tschirner, Lichthof Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Matthias Schulze-Kraft, Sprechwerk Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Konstanze Ullmer katıldılar. Julia Lochte, izleyiciler arasında bulunan ve kültür alanında aktif olan Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Güngör Yılmaz’a işaret ederek‚‘‘Güngör Yılmaz’ın önerisi üzerine başlattığımız Türkçe üstyazılı oyun ile tiyatromuza yeni bir kitleyi çektik ve bu yönde çalışmalarımızı sürdüreceğiz“ diye konuştu. Panelde en çok dile getirilen sorun amatör tiyatro gruplarının prova ve oyun salonu bulamama konusu oldu.

Festivalin fikir babası ve organizatörü Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay, festival gösterilen ilgiden ötürü teşekkür etti.

Festivalin genel bir değerlendirmesini yapan festivalin organizatörü. Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay, “İlk festivalimizin beklediğimizden de büyük ilgi gördü. Türkiye’den ve Almanya’dan çok kaliteli ve güzel oyunlar sahnelendi. Çok memnunuz. Bu bir ilkti. Festivali artık her yıl düzenleyerek geleneksel hale getireceğiz” dedi.