Tecavüz olayının yaşandığı Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi, çoğu Hintli tarafından “tecavüzlerin de başkenti“ olarak görülüyor. 2011 yılında Yeni Delhi'de Mumbai'dekinden iki kat daha fazla oranda tecavüz vakası yaşandı. Yeni Delhi‘de çoğu kadın biber gazı olmadan sokağa çıkamıyor ve sürekli tetikteler.

16 Aralık'ta yaşanan dehşet, Yeni Delhili kadınların korkusunu daha da artırdı. Kentin güneyinde bir spor salonu işleten Anuj Sharma, “Savunma ve kendini koruma kurslarına yönelik talep artıyor“ açıklamasını yaptı. Sharma, kendini savunmanın kadınlar için bir üstünlük sağladığını kaydetti.

Sharma'dan savunma dersleri alan 23 yaşındaki öğrenci Smriti Iyer, arkadaşlarının da kurslara gittikçe daha fazla ilgi göstermeye başladığını söyledi. Kum torbalarıyla boks alıştırmaları yapan kadınlar, saldırganlara nasıl karşı koyabileceklerini öğreniyor.

Iyer, “Kadınların her zaman kendilerine dikkat etmeleri gerektiğinin bilincinde olduğuna inanıyorum ancak son olay benim yaşındaki çoğu kişiyi harekete geçirdi“ şeklinde konuştu.

Biber gazına talep

Biber gazı ve alarm sistemleri satan dükkân sahipleri de bu ürünlere yönelik talebin arttığını belirtti. Bir Hint gazetesi, silah ruhsatı almak için başvuran kadınların sayısının da arttığını yazdı.

Yeni Delhi'de bir mağazada çalışan ve gece geç saatlerde eve dönmek zorunda kalan 22 yaşındaki Ashima Sagar da geceleri biraz gecikince annesinin nasıl endişelendiğini anlatıyor: “İş yerinden bazen akşam saat dokuzda ayrılıyorum. 10 dakika bile geciksem annem endişelenip beni arıyor.“

Bölgedeki bazı firmalar da vardiyalı çalışan kadın işçilere eve dönüşte eşlik etmesi için güvenlik görevlisi görevlendirmeye başladı.


Hindistan'daki protesto gösterilerinden bir görüntü

Sonuçları cuma günü açıklanan bir araştırma ise çoğu kadının iş saatlerini azalttığını ya da işten ayrıldığını gösterdi. Aktivistler, devletin kadınları korumak için yeterince girişimde bulunmadığı eleştirisinde bulunuyor. Yeni Delhi'deki Sosyal Araştırma Merkezi'nden Ranjana Kuamri, ”Gerçekten ihtiyacımız olan şey bizi koruyan bir sistem“ ifadelerini kulandı.

Tecavüz, çoğu ülkede olduğu gibi Hindistan'da da kolayca çözülebilecek bir sorun değil. Zira tecavüz vakalarının yüzde 95'i arkadaş ya da aile çevresinde gerçekleşiyor. Bu nedenle kadınların kendi kendini savunma kabiliyeti büyük önem taşıyor. AFP, BS/HT