Panelde kadına yönelik şiddetin nedenlerini tartışan panelistler, kadın cinayetlerinin ve şiddetin günümüzde küresel bir sorun olduğunun altını çizdiler.

Moderatörlüğünü Rukiye Çankıran’ın yaptığı etkinlikte, Hamburg Karakoçan Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Ali Haydar Oral, selamlama konuşması yaparak şunları belirtti:

Nisan 2012 yılında Karakoçan'da nişanlısı tarafından hunharca öldürülen yeğenim Medya Oral'ın şahsında, kadın cinayetlerini nefretle kınar, yaşamını kaybeden tüm kadınları sevgiyle anarım.

Bilimsel araştırmalara göre Türkiye’de her iki kadından biri eşinden veya birlikte yaşadığı erkekten şiddet görmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre ise ortalama 10 kadından dördü erkek şiddetine maruz kalıyor. 

Yine biliyoruz ki, AKP hükümetleri dönemi en çok da kadın cinayetleri ile anılacak seneler olmuştur. Resmi rakamlara göre, 2002-2017 Ocak ayı tarihleri arasında toplam 14 bin 293 kadın cinayeti işlendi. Hükümet, 2016 yılında 328 kadının yaşam hakkını koruyamadı ve sadece geçtiğimiz ocak ayında 37 kadın cinayeti daha işlendiğini kaydetti. Türkiye'de son 100 günde ise 106 kadının öldürülmesi oldukça düşündürücüdür.

Yaşadığımız Almanya'da ise Bundeskriminalamt’ın hazırlamış olduğu Suç İstatistikleri raporunca işlenen kadin cinayeti sayısının 585 olduğu ve bunların dörtte birinin de Türkiye kökenliler tarafından işlendiği acı bir gerçektir.

Daha sonra söz alan Avukat Arzu Erdoğan, şiddet mağdurlarını korumak için alınan tedbir kararları ve cezai yaptırımlar üzerine geniş bilgi verdi. Etkinlikte Hamburg Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz (SPD), Pedagog Gülsen Gülbeyaz ve HAKM Kadın Kolları temsilcisi Fatma İme de konuşmacı olarak katıldı. Dinleyicilerden Alirıza Şimşek (SPD) ile Bayram İnan (Yeşiller) da kadın cinayetleri üzerine görüşlerini ifade etti.

KADINA ŞİDDET GLOBAL BİR SORUN

Moderatör Çankıran, Almanya’da kadınların yüzde 40’ın bedensel şiddete maruz kaldığını açıklayarak, “Bu kadınların yüzde 25’i aile içi şiddete maruz kalıyor. Almanya’da kadınların yüzde 42’sinin de psikolojik şiddete maruz kalması, şiddet sorununun global bir sorun olduğunu gösteriyor” dedi.

ŞİDDET GÖREN KADIN ÇOCUĞA ŞİDDET UYGULAR

Toplantıda Pedagog Gülsen Gülbeyaz ise, şiddet gören kadının bu durumu farklı yollarla topluma yansıttığını ifade ederek, “Şiddet gören kadın mutsuzdur, umutsuzdur ve çocuğuna da şiddet uygular. Aile içinde kadının rolü, sağlıklı toplumun temelidir. Bu nedenle çocuklardan önce kadınları korumalı, olmuş bitmiş şeyleri değil, çözümleri tartışmalıyız” şeklinde konuştu.

HAKM Kadın Kolları adına konuşan Fatma İme ise, “Kadın toplumun namusu olarak görüldüğü müddetçe şiddet sorunu çözülmeyecektir. Namus, herkesin sahip olması gereken bir durumdur” dedi.

Eyalet milletvekili Güngör Yılmaz da, “Şiddet sahneleri izliyor, çocuklarımıza şiddet uyguluyoruz. Şiddet uygulayanlara yönelik cezaları yükseltebiliriz ama eğer bu konuda toplumsal bir hareket başlatmazsak, bilinçlenmezsek şiddeti yok etmemiz mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.