Sevgili okuyucular,

Haziran 2015 Parlamento, TBMM seçimleri için geri sayım başladı, sayılı günler kaldı. 25. Dönem Parlamento seçimlerinde, gözüken odur ki, siyasal yelpazede önemli değişiklikler olacağı gerçeği ile karşı karşıyayız.

TBMM Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçim barajı ve 12 Eylül askeri faşist döneminden kalan, siyasal Partiler ve seçim yasaları dolayısı ile çok az sayıda Parti temsil edilebilmektedir.

İlk defa düzen partileri dışında bir Partinin seçimlere Parti olarak katılıp, seçim barajına rağmen, 12 Eylül askeri faşist yasalarına rağmen, TBMM de temsil edilmesinin şartları doğmuştur.

Bu süreçte, HDP, Halkların Demokratik Partisi tüm engellemelere rağmen, demokrasi bileşenlerinin de desteğiyle, konulan barajları yıkarak ilerlemektedir.

HDP, Halkların Demokratik Partisi yeni bir sürece doğru ilerlemektedir. HDP artık sadece Kürt coğrafyasında yaşayan toplumsal katmanların Partisi değildir. Aynı zamanda tüm Türkiye coğrafyasında yaşayan, halkların, demokrasi bileşenlerinin, toplumsal katmanların bir Partisi olmuştur.

HDP’nin ivme kazanarak yükselişi artık engellenememektedir. Yeni Türkiye, demokratik ve özgür bir Türkiye hedefi, HDP’nin başarısı ile hayal olmaktan çıkarak, realite olabilir.

90 yılı aşkındır, TBMM de temsil edilen mevcut Partiler, sistemin kokuşmuşluğu, çürümüşlüğü ile sarmaş dolaş olmaktan başka bir işe yaramamaktadırlar.

Mevcut düzen Partilerinin halklara, farklı ulus ve inançlardan teşekkül eden toplumsal katmanlara verebilecekleri yeni bir Türkiye hedefleri yoktur. Bunların verecekleri sadece, eski Türkiye’nin, çürümüş, kokuşmuş, çivisi çıkmış sistemin, cilalanarak tekrardan piyasaya sürülmesi demektir.

HDP halklarımıza, farklı ulusal ve inançsal yapılanmaya sahip olan, Türkiye ve Kürt coğrafyasında yaşayan toplumsal katmanlara umut veren, yeni Türkiye hedefleyen, programa tik, düşünsel öngörüleriyle, ivme kazanarak güçlenen, güven veren bir Parti olarak ilerlemektedir.

HDP ivme kazanarak yükselişi, halklarımızın, Kürtlerin, Alevilerin ve farklı etnik ve inançların dikkatini çekmektedir.

Başta Aleviler olmak üzere, Türkiye toplumsal katmanları, demokrasi bileşenleri, HDP ile ittifak ve dayanışma içinde olmak için yoğun çaba sarf etmektedirler.

Türkiye toplumsal katmanları bir gerçeği net olarak gözlemlemektedirler. AKP devletinin, R.T. Erdoğan’ın, Başkanlık sistemi özlemiyle, açık faşizme doğru yol almalarını engellemenin, ivedilikle öngörülen yolu, HDP’nin seçim barajını aşarak, TBMM çatısı altında güçlü bir şekilde temsili yetinden, geçmektedir.

Bu gerçekler, Türkiye sathında ve Avrupa ülkelerinde yaşayan Türkiyeliler, HDP nin seçim barajını aşarak, TBMM de temsil edilmesi için yoğun çaba harcamaktadırlar. Bu çabalar önemsenmelidir ve takdire şayandır.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin verilerine göre, HDP önemli derecede avantajlı durumdadır. Haziran 2015 seçimlerinde, HDP’e, katılımların, oy kayışlarının, akışkanlığının giderek ivme kazandığını gözlemekteyiz.

Birçok kamuoyu şirketinin açıklamalarına baktığımızda, HDP’nin barajı aşarak, % 12-13 bandını zorladığını, yapılan simülasyonlarla 70-80 Milletvekilini ile TBMM çatısı altında yer alacağı öngörüsü vardır.

Kamuoyu araştırmacı şirketlerin öngörüsü gerçekleştiğinde, AKP, bırakın, ‘400’ Milletvekili kazanmayı, tek başına hükümet kurmayı zorunlu kılan, 276 sayısını dahi bulamayacağı öngörüsü öne çıkmaktadır.

Türkiye, Kürt coğrafyasında ve ülke sınırları dışında yaşayan demokrasi bileşenlerine düşen görev, HDP bileşenlerinin, ittifak güçlerinin arkasında durmak ve desteklemektir. Kamuoyu şirketlerinin öngörülerini boşa çıkarmamaktır.

Bir noktanın altını çizmekte yarar vardır. HDP’nin ivme kazanarak engellemeyen yükselişi, AKP devletinin, geleneksel devlet aklının, devreye girmesini, HDP’nin yükselişinin engellenmesi için çeşitli girişimlerde bulunması mümkündür.

AKP devleti, geleneksel devlet aklı, Türkiye ve Kürt coğrafyasında girişebilecekleri, provokasyonlarla ülke genelinde gerginlik ortamları yaratarak, seçimlerin güvenliği risk edilebilir.

Özellikle Kürt coğrafyasında yaşanılacak provokasyonlar, ülkenin batısında HDP’e, bloklar halinde yönelecek ve akışkanlık sağlayacak oyların engellenmesi için, manipülasyon olarak kullanılabilir.

AKP devletinin, son günlerde HDP’e, yönelik olarak hırçınlaşarak saldırganlıkları, HDP’i, ‘ekarte’ etme uğraşları dikkatle izlenmelidir.

Geleneksel devlet aklının ve gerekse de, AKP devletinin konuya ilişkin sicili epeyce kabarıktır. Son 4-5 yılda yaşananlar bunun açık kanıtıdır.

Yapılacak en önemli iş, AKP devleti ve geleneksel devlet aklının provokasyonlarına gelmemek, var olabilecek provokasyonları zamanında teşhir etmek ve kamuoyunun dikkatlerini çekmek olacaktır.

HDP’nin yükselişi engellenemez ve engellenemeyecektir de!

Çünkü arkasında, demokrasi özlemi duyan, adalet arayan, refah arayan özgürlük ve bağımsızlık arayan milyonlar vardır!

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere,

26 Mart 2015

Face:aliekber.pektas

Twitter: @AliekberP