Mustafa Akpolat



Altona Belediye binası salonunda düzenlenen ve açılış konuşması Altona Yaşlılar Kurulu Başkanı Brita Schmidt-Tiedemann  tarafından yapılan etkinlikte, Altona belediye başkanı Dr. Liane Melzer ve Altona Belediye meclis başkanı Dr. Frank Toussaint konukları selamlayan birer konuşma yaptılar.


 Etkinlikte, yaşlı insanların sorunlarına dikkat çekmek, yaşadıkları sorunları gündeme getirmek, değişik aktiviteler düzenleyerek onlarla bir araya gelmek ve bilgi alış-verişinde bulunmanın hedeflendiği açıklandı.

İki gün sürecek olan etkinlik kapsamında, kültürel etkinlikler sahnelenmesinin yanı sıra, bilgilendirme masaları açıldı. Yapılan konuşmalarla Altona ilçesinde ve genel olarak Hamburg'da yaşlı insanların sorunları ve çözüm önerileri üzerine görüşlere yer verildi.


Etkinliğin ikinci gününde ise, Elbe nehrinde ve Hamburg limanında gemiyle bir gezi gerçekleştirlecek. Gezi ile değişik kültürlerden insanların birlikte bir arada hoş vakit geçirmeleri ve birbirlerini yakından tanımaları amaçlanmaktadır. 

Etkinliğe katılan Hamburg milletvekili Filiz Demirel'de çeşitli kurum temsilcileriyle görüştükten sonra, etkinlik ve birinci nesil göçmenlerin sorunları konusunda ki sorumuza,  ''Özellikle Almanya'ya göç eden birinci nesil göçmenler içinde bu tür etkinlikler çok önemli. Sağlık, bakım ve sosyal  sistemin Almanya'da yaşlanmakta olan göçmen nüfusun sorunlarına cevap verebilicek hale getirilmesi gerekiyor. Bu yönde bazı adımlar atılmasına rağmen, özellikle bakım konusunda göçmen kökenli insanlarımız yeterli bilgiye sahip değiller. Politikaya düşen görev, gerekli alt yapının sağlanması ve çok kültürlü bir topluma hizmet verebilecek duruma getirilmesi yönünde adımlar atmaktır.


Hamburg'da yaşlılar temsil kuruluna iki kişilik göçmen kotası getirilmesi doğru yönde atılan adımlardan biri ama, bu uygulamaların geliştirilmesi gerekir. Herkesin birlikte eşit şartlarda yaşadığı ve sunulan hizmetlerden gerektiği şekilde faydalanabildiği bir sosyal sistem istiyoruz.''
dedi

Etkinlikte, yaklaşık 30'a yakın kurum, kuruluş, yaşlılara yönelik, bakım, sağlık, konut ve barınma, sosyal, kültürel, değişik  alanlarda hizmetleri konusunda bilgilendirme masaları açarak kurumlarını tanıtmalarının yanısıra, sorulara cevaplar vererek bilgilendirmelerde  bulundular. 

Değişik kültürlerden, değişik kurumlardan temsilci ve üyelerin katıldığı ''Altona Yaşlılar Günü'nde Türkiyeli göçmen yaşlı ve emekliler buluşma merkezi ''MEKAN'' da üyeleri tarafından hazırlanan değişik elişleri ve çalışmaları sergilediler. Ayrıca MEKAN kendi bünyesinde, Hüseyin Duman yönetiminde  oluşturulan Koro etkinliğiyle mini konser verdi.  

Hamburg Yaşlılar kurulu üyesi Fatma Çelik ve Mekan yaşlılar buluşma merkezi yönetcisi  Saim Çelik ve yaklaşık 30  MEKAN üyesi  etkinliğe katılarak, dernek üyeleri tarafından  hazırlanan elişi ve  çalışmaları sergilediler.