22.10 2016 Cumartesi günü Avrupa Postası haber sitesi tarafından Hamburg Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen "15 Temmuz sonrası Türkiye Nereye Gidiyor” konulu panel engellenmek istendi.

Türkiye'den gazeteci-yazar Ahmet Şık, Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu ile Almanya'dan Yeşiller partisi eski federal milletvekili Memet Kılıç'ın konuşmacı olarak katılacakları toplantının yapılmasından üç gün önce yaşanan kaos, üniversite öğrencilerinin çatı kuruluşu  AStA ve Hukuk Fakültesi öğrenci derneğinin girişimleri sonucu boşa çıkarıldı. Çarşamba günü saat 13:00 de salon kiralama işlerinden sorumlu yetkili (Gerhard Reuss) tarafından haftalar öncesinden konunun bilinmesi adeta gözardı edilerek, düzenlenecek etkinliğin 'bilimsel bir toplantı' olmadığı ve bundan dolayı da 'güvenlik endişesi' olduğu ileri sürülerek iptal edildiği açıklandı.

'GÜVENLİK ENDİŞESİ' GEREKÇESİ İLERİ SÜRÜLDÜ

 "Güvenlik endişesi" denilmesine rağmen bir başka salonda toplantının yapılacağı aynı yazıda belirtildi. Hamburg Üniversitesi bünyesinde öğrenci dernegi AStA ile Hukuk Fakultesi öğrenci derneği yetkililerinin yoğun girişimleri ve konuyu sosyal medyada gündeme getirmeleri sonuç vererek iptal kararı ertesi gün geri çekildi. İptal gerekçesinde iddia edilği üzere "güvenlik endişesi" olmadığı da böylece açığa çıkmış oldu. Perşembe günü saat 17:00 itibarıyla toplantının yapılmasına herhangi bir engelin olmadığı Üniversite adına Jean Praefcke tarafından duyuruldu.

BİZ BU FİLMİ GEÇEN YIL GÖRMÜŞTÜK

13 Eylül 2015 yılında Avrupa Postası tarafından Hamburg Etnoğrafya Müzesi salonunda Cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmeni Can Dündar ile " Türkiye'de Basın Özğürlüğü" konulu konferanstan üç gün önce ( tesadüfe bakın) zamanın Müze müdürü Wulf Köpke tarafından "etkinliğiniz iptal edildi" açıklamasi yapılmıştı. Herhangi bir gerekçe de açıklanmamıştı. Karardan birgün sonra ise iki hafta önce yaşamını kaybeden Hamburg Kültür Bakanı Barbara Kisseler'in özel girişimi sonucu etkinlik gerçekleşmişti.

Konuya yönelik bir açıklamada bulunan Avrupa Postası genel yayın yönetmeni Adil Yiğit, "Almanya'yı Türkiye'nin arka bahçesi olarak görmek hayalini taşıyan bazı karanlık çevrelerin yaşanan olayda rolü olduğuna inanıyoruz Geçen yıl yaşanan durumla iki gün önceki arasındaki parallelik tesadüf olarak sayılamaz. Türkiye'de muhalif basını susturmak isteyenlerin yurtdışındaki yandaşlarının bir şekilde Alman çevreleri yalan yanlış bilgilerle etkilemeye çalıştıklarını ve bunda da başarılı olamayacaklarını görüyoruz." dedi.