Adil Yiğit

Lampedusa-Mültecileri ile dayanışma içeren döviz ve pankartlar bir panayır yeri gibi yerleri ve Tiyatro binasının önünü adeta süslerken, tartışma salonunda Lampedusa mültecileriyle dayanışalım başlıklı, St.Pauli Manifestosu adlı altında birçok gazeteci, kilise papazı, yazar ve sanatçının imzaladığı bildiriler havaya fırlatıldı.Türkiye benzeri orta parmağını Başbakana gösterdi diye, kimselere duygu sömürüsü yapan bir konuşma yapılmadı, Scholz konuşmasına devam etti. 



Alman basınının yoğun ilgi gösterdiği tartışmalı akşamda, protestocularla mülteciler sorununa farklı bakış sergileyen sosyal demokratlar arasında seviyeli bir tartışma yaşandı.

Eyalet Başbakanı Olaf Scholz ve yazar Ilja Trojanow sahnede

Belediye Başkanı olmadan da konuya yönelik özel ilgi gösterdiğine yer veren, Hamburg Belediye Başkanı Olaf scholz, mülteciler sorununun Avrupa’nın ortak bir sorunu olduğunu dile getirdi. Scholz, İtaya ve İngiltere’yi eleştirerek, yeterince mülteciye ev sahipliği yapmadıklarını dile getirdi. Scholz, Almanya’nın Avrupa’ya gelen mültecilerin yüzde onaltısı barındıran bir ülke olduğunu belirterek, mültecilerin sorununa Avrupa genelinde çözüm bulunması görüşünü dile getirdi. "Avrupa ülkeleri nüfus oranlarına göre eşit sayıda mülteci kabul etmelidir" içerikli konuşması esnasında, arka sıralardan ve üst localardan zaman zaman „yalan söylüyorsun“ tepkileri yükseldi.

"
Olaf, du Loser, Hamburg-Lampedusa" Protestosu



Scholz mülteciler sorununa çözüm için 10 tez ileri sürdü.Hamburg’da her üç kişiden birinin göçmen kökenli olduğunu da belirterek, kesin sayısını bilmedikleri çok sayıda kişinin kaçak ve belgesiz olarak şehirde yaşadığını açıklayarak, bu duruma gözümüzü kapatamayız  dedi. Hamburg’a her hafta 300 den fazla mültecinin geldiğine de değinen Scholz, Avrupa mültecilere tamamen sınırlarını açamaz, ifadesini kullandı.Bu sırada yan kapıdan içeri giren bir gösterici "
Olaf, du Loser, Hamburg-Lampedusa" sloganıyla tepkisini dile getirdi, dışarıya çıkartılan göstericiye polis müdahalesinin yapılmaması dikkat çekti.

Konuya farklı bir açıdan yaklaşan yazar Ilja Trojanow ise, Avrupa gibi ekonomik ve teknolojik zenginliklere sahip olmayan, yoksulluk içinde kıvranan ülkelerin (Yemen örneği verildi) kıyaslanamayacak düzeyde mültecilere ev sahipliği yaptığını açıklayarak, Scholz’un ileri sürdüğü iddianın pek gerçekçi olmadığını belirtti. Trojanow, Ghanalı bir Kuaföre traş olurken onunla sohbet ettiğini ve eski mültecinin  Avrupalı politikacılar için „oralar çok soğuk, insanları da havası gibi mültecilere çok soğuk, buralardaki sıcaklığı orada bulamadım“ demesinin kendisine anlamlı geldiğini ifade ederek, Avrupalılar bu davranışlarında nasıl haklı olabilirler sorusuyla, Scholz’a farklı bir açıdan cevap verdi.

Scholz, Kendisiyle Çelişti

Bulgar kökenli yazar Trojanow’un „Avrupa’da herhangi bir yerde mülteci olan birinin bir başka Avrupa ülkesindeki akrabasını ziyaret etmesine yasalar neden izin vermiyor“ içerikli sorusuna yönelik Hamburg Belediye Başkanı Scholz, „Benzeri durumlarda insani gerekçeleri elbetteki dikkate alıyoruz, Belediye Başkanı olmadan evvel de bu konuları Parti içinde takip edenlerin en önündeydim“ açıklaması yapması ile günümüzdeki Lampedusa-Mültecilerine karşı gösterdiği soğuk, duygusuz ve çözüm sunmayan yaklaşımı içine düştüğü çelişkiye  açık bir örnek olarak gösterildi.

Scholz’u terleten soru,“Lampedusa Mültecilerinin Durumu İnsani Değil mi„?

Mültecilerin insani gerekçelerini dikkate alma konusunda bu kadar duyarlı iseniz, Hamburg’daki 300 Afrika kökenli Lampedusa mültecisinin durumuna neden aylardır çözüm bulmuyorsunuz? sorusu, Olaf Scholz’a soğuk terler döktürdü. „Hamburg’a her hafta 300 mülteci geliyor“ genel cevabıyla durumu kurtarmak istese de, karşısındaki bulgar kökenli yazar Trojanow’un  Rus satranç oyuncusu Kasarov gibi sabırlı ama doğru zamanda yaptığı atak güne damgasını vurdu.

25 Mayıs 2014 Yerel seçimleri öncesi kamuoyuna mesaj vermek amaçlı yapılan toplantı, arkasında birçok soru bırakarak sona erdi.Thalia Dostları'nın verdiği özel bir sunum ve Olaf Scholz’un çifte vatandaşlık konusuna yönelik örnekli anlatımları sonrası, gün sona erdi.