SPD vekili Şimşek, 2013 yılı değerlendirmesine "tüm dünyada barış, dostluk ve sevginin egemen olması temennisiyle" başlayarak, Almanya'daki 22 Eylül seçimlerinden opsiyon modeline, mülteci politikasından Türkiye'deki son siyasal gelişmelere kadar değişik konulara yer veriyor. İşte Şimşek'in açıklamasından özetler;

 

 "2013 yılının en önemli gelişmelerinden biri kuşkusuz Eylül ayında gerçekleştirilen genel seçimlerdir. CDU/CSU ve SPD'den oluşan büyük koalisyon hükümeti birçok projeleri hayata geçirmek noktasında mutabakata vardılar. Göçmenler için en önemli konulardan biri olan çifte vatandaşlık hakkının verilmesi konusunda çetin geçen koalisyon görüşmeleri sonrasında özellikle göçmen gençleri zor durumda bırakan opsiyon modelinin kaldırılmasındaki başarı.(..)

 

 2013 yılında önemli gelişmelerden biri SPD'nin göçmen kökenli milletvekilini, parti Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz'u Uyum Bakanı olarak ataması oldu. Gerek Hamburg'da gerekse Almanya genelinde SPD bünyesinde "Göçmen ve Çeşitlilik Çalışma Grubu adı altındaki insiyatifin oluşturulmasında gerekse bugüne kadar uyum çalışmalarında yakından tanıdığımız Özoğuz'un bakan olarak atanması Almanya için bir kazanımdır.(..)

  

  2013'DE ALMANYA'DA MÜLTECİ SAYISI ARTTI

 

 Göçmenler Almanya için çeşitlilik ve kültürel bir kazanımdır. Bugüne kadar her seferinde bir yerde mülteci sayısının artması sözkonusu olduğunda, AB mültecilerin kabulü, dağılması ve mali kaynakların aktarılması gibi sorunlar yaşanmakta. Mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri tüm göçmenleri dolayısıyla mültecileri yakından ilgilendirmektedir. AB olarak mülteci politikalarında yeni bir Reforma gidilmeli ve insan onuruna yakışır, temel hak ve özgürlüklere dayalı kalıcı politikalara üretilmeli.

  
 HAMBURG'DA SPD İLE  ALMAN VATANDAŞLIĞINA  GEÇİŞ SAYISI ARTTI

 

 Hamburg'da eyalet hükümetinin başlattığı vatandaşlık kampanyası olumlu sonuç verdi. Vatandaşlığa geçme başvuruları yüzde 36,5% arttı . Eyalet Başbakanı Olaf  Scholz, Aralık ayında 4000 göçmen kökenliye imzasıyla mektup gönderildiğini dile getirmiş ve gönderilen mektupların yüzde 10'un danfazlasına olumlu yanıt geldiğini kaydetmişti. Ayrıca Hamburg eyaleti göçmenlere yönelik politikada Almanya genelinde bir örnek teşkil etmektedir.(..)

 
Türkiye'de yaşanan gelişmeler ise, Almanya'da yaşayan vatandaşlarımız ve Alman kamuoyu tarafından duyarlılıkla takip edilmekte ve izlenmektedir. Bütün bu gelişmeleri demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden taviz vermeksizin değerlendirmek gerekir.