Hamburglu bir bilim insanının çifte vatandaşlık için Hamburg Eyalet Meclis’nin Dilekçe Komisyonu’na vermiş olduğu dilekçe SPD milletvekillerinin oyları ile reddeildi.
SPD Hamburg sözde çifte vatandaşlıktan yana. Ancak dün SPD milletvekilleri bu konuda karşıt bir tavır sergilediler. Bu yöndeki bir dilekçeyi geri çevirdiler. Hamburg eyalet meclisi milletvekili ve Sol Parti fraksiyonunun göçmen sözcüsü Mehmet Yıldız’a göre bu olay SPD’nin çifte vatandaşlık konusundaki iki yüzlülüğünü bir kez daha ortaya koymaktadır.
“Bir taraftan çifte vatandaşlıktan yana olduğunuzu deklare edeceksiniz, diğer taraftan ise bu yöndeki dilekçeleri red edceksiniz. Bu iki yaklaşım birbirine uymuyor. Demek ki SPD’nin çifte vatandaşlıktan yana sözde tavır alması göçmen kökenlilerin oylarını almak içinmiş, diye düşünmeden edemiyorum.”
Vatandaşlık yasasının 12’ci maddesine göre bireyler özel durumlarda şimdiki uyruklarını bırakmadan Alman vatandaşlığına alınabilirler. Şimdiki vatandaşlığın muhafaza edilmesinin Almanya’nın da çıkarına olması ya da şimdiki vatandaşlığın geri vrilmesinin dezavantajları bereberinde getirmesi bu özel durumların kapsamı içindedir. SPD, eyaletlere sunulan bu istisnai uygulama olanağını dilekçe sahiplerinin aleyhinde uygulamaktadır.
“Ayrıca SPD milletvekillerinin bu yöndeki bir dilekçeyi bireysel bir çözümden değil, kapsayıcı bir çözümden yana oldukları yönündeki bahanelerle geri çevirmeleri anlaşılır değil ve kabul edilemez. Bu SPD’nin söylemleri ile eylemleri arasındaki farkı gözler önüne sermektedir bir kez daha”, diyerek sözlerini tamamladı Mehmet Yildiz.