Almanya'da Anayasayı Koruma Dairesi Hamburg eyaletinden bir Sözcü Alman Haber Ajansı'na ( DPA) verdiği demecinde MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın Hamburg'daki Türklerin de isimlerini verdiğini söyledi. 

Çoğunluğu Gülencilerin oluşturduğu listede kimi çevreler özellikle Kürt ve Alevilerin de önde gelenlerinin bu listede yer aldığını ifade ediyor. 

Hamburg Anayasayı Koruma Dairesi Sözcüsü listede kimlerin ve kaç kişinin yer aldığı konusunda ise bir bilgi vermedi. 

AlmanYa'da günlük yayınlanan Süddeutsche Zeitung'un NDR ve WDR televizyon kanalları ile yürüttüğü ortak araştırma sonucunda hazırlanan haberde, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Gülen yapılanması ile bağlantı içinde olduğu iddia edilen Türklerin isimlerinin yer aldığı bir liste oluşturduğu öne sürülmüştü. 

Haberde listede 300'den fazla kişi ile Gülen yapılanmasına yakınlığı ile bilinen 200 kadar dernek, okul ve diğer kuruluşun isminin yer aldığı belirtildi. Ayrıca listede isimlerin yanı sıra adres, cep ve sabit telefon numaraları ile söz konusu kişilere ait bazı fotoğrafların bulunduğu ifade edildi.

Haberde, MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın şubat ayında yapılan Münih Güvenlik Konferansı sırasında Almanya'da dış istihbarat teşkilatı BND'nin başkanı Bruno Kahl'e söz konusu listeyi verdiği belirtildi. BND Başkanı Kahl'ın da listeyi federal hükümete, Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı'na, Federal Emniyet Teşkilatı ile eyaletlerdeki emniyet birimlerine gönderdiği kaydedildi. Haberde, listenin değerlendirildiği ve fotoğrafların çoğunun gizlice, gözetleme kameraları tarafından çekildiğinin tespit edildiği belirtildi.

Süheyla Kaplan /Almanya