Terör destekçisi iddiasıyla Songül G. Hamburg'da yakalandı

Almanya'nın Hamburg kentinde İslam Devleti (IŞİD) üyelerine çok sayıda kişiyi öldürme planları yapmasına destek verdiği gerekçesiyle 40 yaşında Songül G. düzenlenen operasyonla tutuklandı.

Ortak operasyon

Federal Polis Teşkilatı, Federal Emniyet Polis Dairesi ve Hamburg Kriminal Polis Dairesi katkılarıyla ortaklaşa yapılan operasyona çok sayıda polis memuru katıldı. Uzun zamandır takibe alınan Hamburglu 40 yaşında Songül G'nin kentin Eimsbüttel semtinde Kieler Strasse'de bulunan “Futterhaus – Hayvan Yem Evi” karşısına polisler araçlarıyla geldiler. Hep birlikte düzenledikleri adresteki operasyonda şüpheli Songül G.'yi tutukladılar.

Yıllarca yardım etmiş

Federal Almanya Başsavcısı İslam Devleti'ne (IŞİD) zanlının yıllarca terör organizasyonlarında yardımcı olduğunu ve Almanya'da çok sayıda kişinin saldırıda ölmesi kan dökülmesi planı yapıldığı gerekçesini ileriye sürüyor. Başsavcı, Songül G'nin kadın din kardeşleriyle bir ağ oluşturduğu ve burada kadınların kamuflaj amaçlı sızan teröristlerle evlenip Almanya'da yapılacak saldırıların çalışmalarını sakince ve sorunsuzca hazırlayacakları suçlamalarını gündeme getiriyor.

Büyük etkinliğe saldırı planı

Federal Başsavcılığın aktardığı bilgilere göre, çok büyük ve geniş müzik etkinliği gibi yoğun kalabalığın olduğu yere saldırı planlayan çok sayıda kişinin ölmesini isteyen planın gerçekleşmeden ortaya çıktığı ifade edildi. Alman vatandaşları olan örgüt üyeleri Marcia M. ve Oğuz G'nin savaş bölgesine gittikleri ve orada YPG'nin dağılması üzerine teslim olduklarında verdikleri ifadelerde olayı anlattıkları belirtildi. Federal Almanya İstihbarat Servisi tarafından da dinlenen ayrıntılı ifadeler üzerine olayı Federal Başsavcı devralıp takibe almıştı.

Telefon numarasından buldular

Federal polisler yaptıkları takipte Songül G'nin kendi adına telefon açtırıp özel bilgilerini oraya yazdığını ve WhatsApp hattı kullanarak Suriye'de terör örgütü üyeleriyle görüştüğünü fark ettiler. Songül G'nin yine araştırmalara göre Suriye'den bir teröristi yanına alabileceğini söylediği açıklandı. Almanya topraklarını kana bulamak için yapacakları saldırılarda muhtemelen müzik etkinliği gibi yoğun insanların bulunduğu yeri patlatıcı maddelerle patlatıp çok sayıda kişinin ölmesini sağlayacaklarmıştı.

Terörist yakınları Almanya'ya gelecekti

Terör hücresi üyelerinden üç kişiyi Almanya'ya getireceklerdi ama planları başarısız oldu. Almanya'ya getirilmesi gereken iki suikastçı, Eylül 2016'da Suriye'den ayrılmak için savaş kargaşasında başarılı olamadı. Alman güvenlik makamları, anayasanın koruma ajansına ipucu veren bir kadından saldırı planlarını öğrenmişti. Kadınların yardımcı kadınlara yardım etmek için Marcia M. ile temasa geçen biriydi. Genel olarak, üç terör hücresinin üyeleri Almanya'ya kaçırılacaktı ve Almanya Hamburg ayağı yardımcı olacaktı. Gözaltına alınan Songül G. hakkında Federal Başsavcılığın soruşturma başlattığı ve geniş çaplı soruşturmanın devam ettiği açıklandı.

Emine SONUGÜR / HAMBURG