Haber Merkezi

GAZETECİLER KADINLAR GÜNÜNDE BİRARAYA GELDİ 

Hammerbrook semtindeki bir restorantta biraraya gelen Hamburg'lu gazeteciler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladılar. 

Avrupa Postası sitesinin ev sahipliği yaptığı kutlamada kadın gazetecilere HTBB ikinci Başkanı Adil Yiğit tarafından karanfiller dağıtıldı.



Kutlamada HTBB Başkanı Erdal Altuntaş, eşit haklarla mücadelede erkeklere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Kadın gazetecilerden Süheyla Kaplan, günün önemi üzerine bir konuşma yaparak, Türkiye'de son 12 yılda iktidarın kadın politikasını eleştirdi.

KADINLARI ÖLDÜREN ERKEKLERE HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ KALKSIN



2014 yılında 129 kadının cinayete kurban gittiğini ve kadın cinayetlerinin yüzde 1400 oranda artış gösterdiğini hatırlatan Kaplan, “Cinsiyetçi ve kadını hane içine sokan bir kadın politikası siyasetin ve gündelik hayatın içeriğini belirlemekte. Eğer bir ülkede bir bakan kadın gazetecileri ahlaksız´olarak nitelendiriyorsa, eğer siyasiler kadınların bedenlerine, kürtajına müdahale etme hakkını kendilerinde buluyorlarsa, kahkahayı dahi yasaklamaya çalışıyorlarsa şiddetin neden kaynaklandığının ipuçlarını bulabiliriz“ dedi.


Kaplan, Türkiye'de kadın politikasının „ iyi ev hanımı“, „iffetli / ibretli kadın“ gibi kodlarla yürütülmemesi gerektiğini, kadınları öldüren erkeklere uygulanan haksız tahrik indirimlerinin kaldırılması gerektiğini savundu. Almanya'da nüfusun yüzde 10'unun göçmen kadınlardan oluştuğunu ifade eden Kaplan, burada da kadınlara ayrımcılık uygulandığını hatırlattı.

EVLİLİK YOLUYLA GELENLERE UYGULANAN DİL SINAVI AYRIMCILIKTIR

Kaplan, “Alman göçmenler yasası oturum hakkı bakımından kadın açısından dezavantajdır. Çalışma ve ikamet hakları tamamıyle eşlere bağlıdır. Zorunlu evlilikler yoluyla kadına yönelik şiddet mevcuttur. Yine aynı şekilde evlilik yoluyla gelenlere uygulanan dil sınavı da ayrımcı uygulamaları pekiştirmektedir“ dedi.

Basın dünyasında da karar alma mekanizmalarında kadınların oranının azlığına dikkat çeken Kaplan, daha özgürlükçü ve eşitlikçi bir gelecek için siyasal örgütlenmenin önemine dikkat çekti.

NAZIM HİKMET'İN 'KADIN' ŞİİRİ OKUNDU

Kadın gazetecilerden İkbal Özakıncı ise Nazım Hikmet Ran'ın „Kadın“ adlı şiirini okudu.

KADIN

Kimi der ki kadın
uzun kış gecelerinde yatmak içindir.
Kimi der ki kadın yeşil bir harman yerinde
dokuz zilli köçek gibi oynatmak içindir.
Kimi der ki ayalimdir.
Boynumda taşıdığım vebalimdir.
Kimi der ki hamur yoğuran,
Kimi der ki çocuk doğuran,
Ne o, ne bu, ne döşek, ne köçek, ne ayal, ne vebal.
O benim kollarım, bacaklarım.
Yavrum, annem, karım, kız kardeşim hayat arkadaşımdır.


Kutlamada söz alan gazeteci Hüseyin Dörtyol ise kadına yönelik şiddetin „asıl erkek sorunu“ olduğunu ifade ederek, bu konuda erkeklerin genel insan hakları bağlamında özel olarak aydınlatılması ve eğitilmesi gerektiğini savundu.