-Hüseyin Murat Dörtyol-




Dünyanın 199 ülkesinde kadınlar, kendi kurumları ve örgütleri öncülüğünde 14 Şubat "sevgililer günü"nde sokaklardaydı. Kadınlar dans ederek insanlığın eski sorunu 'kadına şiddete 'yeter dediler. Hamburg'da da kadın kuruluşları hemcinsleriyle birlikte Altona' da Mercado'nun önünde buluştular. Şehrazad Kadın Sanat Derneği, Sosyalist Kadınlar Birliği, Göçmen Kadınlar Birliği, Yol Kadın İnisyatifi ve Hamburg Kadın Meclisi'nin düzenlediği, Yeni Kadın, Kürt Kadın Meclisi, Mig-Zentrum Hamburg ile Die Linke ve Yeşiller Altona birimlerinin desteklediği eyleme, kötü hava koşullarına rağmen iki yüze yakın kadın katıldı.

Altona Mercado'nun önündeki eyleme katılan kadınlar dans ederek baskıya, kadın cinayetlerine ve her türden şiddete yeter dediler. Bir çok erkeğin de dayanışma gösterdiği gösteride şiddeti cınayetlerin artık son bulması gerektiğine vurgu yapıldı.

Çevreden geçenlerin ilgiyle izlediği etkinlikte Yeşiller adına konuşan Filiz Demirel, kadına şiddet ve cinayetler hakkında Türkiye'den ve Almanya'dan çarpıcı örnekler verdi. Demirel  "2010 yılında Türkiye'de kadına karşı şiddet rekor kırdı, Türkiye'de kadın cinayetlerinin sayısı yüzde 1400 arttı. Kadın katillerine hep indirim uyguladılar. Şubat 2010 dan Ağustos 2011 kadar Türkiye'de 78.500 aile içi şiddet vakası oldu." açıklamasında bulundu. Filiz Demirel Almanya'da 2011 yılında 313 cinayet işlendi. Bu cinayetler ya "aile dramı" ya da "namus cinayeti" olarak değerlendiriliyor. Kadın katliamları dünyanın her yerinde devam ediyor, dedi.

Kadınlar Mitingden sonra dans ederek Sternschanze' ye gittiler. Sternschanze’de Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili Cansu Özdemir bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Paris katliamına değinen Özdemir, bu katliamdan da anlaşılacağı gibi erkek egemen sistemin kadınlara nedenli acımasızca yaklaştığının bilincinde olduklarını ve bunun karşısında direnişlerinin devam edeceğini belirtti. Hindistan‘da gerçekleştirilen toplu tecavüzü kınayan, Özdemir benzerlerinin yaşanmaması için kadınları dayanışmaya çağırdı.


Not: Kadına şiddetin tarihi ve nedenleri hakkında Şehrazat temsilcisi Gülcan Cantay- Çiftlik ile ilgiyle okuyacağınız özel Rörortaj yakında Avrupa Postası'nda.