Üç günlük oturum maratonunda 200’den fazla değişiklik önerisi sunuldu. Bunlardan 60’dan fazlası kabul edildi. İki yıl için toplam 28 milyar euroluk bütçe SPD – Yeşiller koalisyonunun oylarıyla karara bağlandı. Bütçe, senatonun bilinçli harcama politikası ve iyi vergi geliri nedeniyle hiç borçlanmadan finanse edilecek. Her kalemde önemli artışlar sağlanan bütçenin en büyük kalemi 2,9 milyar ile sosyal ve uyum alanı olduğuna dikkat çekmek isterim.

BÜTÇE BORÇLANMADAN FİNANSE EDİLECEK

Toplam 4 bin sayfalık 2017-2018 yılları bütçe taslağı parlamentoda detaylı bir şekilde görüşüldü. Her gider kalemine ayrılan miktarın tek tek sıralandığı bütçe taslağının en önemli yanı önceki yıllarda olduğu gibi bu yılda bütçenin hiç borçlanmadan finanse edilmesi. Bunda en büyük etkenler senatonun yıllardır yürüttüğü “sıfır borçlanma” ilkesi, dengeli harcama politikası ve aynı zamanda ticaret hacminin belirgin ölçüde artmasıyla, eyalet kasasına akan yüksek vergi geliri. Bütçe planı her yıl için 14 milyar olmak üzere, 2017 ve 2018 için toplam 28 milyarlık bir harcama öngörüyor. Halk arasında “Borçlanma Freni” adı altında bilinen, 2020’den itibaren eyaletlerde bütçelerin borçlanmadan finanse edilmesini zorunlu kılan 2011’de kabul edilen Anayasa maddesini, Hamburg 2012’de uygulamaya koydu. 2014 yılında Hamburg bütçesi uzun bir aradan sonra ilk kez giderinden fazla gelir kaydetti. 2014’ü Hamburg 420 milyon artıyla kapatırken, 2015’i de, mülteci krizi nedeniyle artan giderlere rağmen, 200 milyon artı ile kapattı. 2016 için de uzmanlar bir artı bekliyor. Bu paralarla Hamburg eski yönetimlerde biriken borçlarını kapatmaya çalışıyor. Hamburg’un toplam borcunun 42 milyar kadar olduğu açıklandı.

EN BÜYÜK KALEM SOSYAL VE UYUM ALANI

Bütçede 2,97 milyar ile en büyük miktar sosyal ve uyum alanına ayrıldı. Her ne kadar sosyal alana ayrılan paraların ciddi bir bölümü, sosyal yardım gibi, yasaların öngördüğü harcamalar olsa dahi, hükümet yasal zorunluluğun olmadığı alanlara büyük maddi imkanlar yaratarak, en başta dar gelirlilerin ve mültecilerin toplum dışında kalmamaları için önlemler alıyor. Bunun dışında kreşler, çocuk yuvaları, okullar, üniversiteler, yurtlar, semt geliştirme projeleri, buluşma merkezleri, yeşil alan ve parklar, tatil dönemlerinde izne gidemeyen dar gelirli ailelerin çocuklarina ücretsiz tatil projeleri, evsiz-barksızlara yıl boyu günüstü hizmet sunacak merkezler ve özel tiyatrolar için bütçede ayrılan paralar da önemli ölçüde artırıldı. Koalisyon hükümeti öteden beri maddi imkanlarını zorlayarak desteklediği büyük sahnelerin yanı sıra kentin kültür yaşamına renk katan tiyatro, dans, müzik ve edebiyat atölyeleri, dernekleri ve kurumlarına da daha çok destek verecek. Aynı şekilde halk kütüphanelerinin bütçesi de artırılacak.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosu'nun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayı'na (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı” alabilirler. Yeni yıldan itibaren parlamento oturum saatleri değişiyor. Yeni yıldaki ilk oturum 18 Ocak, Çarşamba günü saat 13.30’da olacak. Haber kaynağı: Eyalet milletvekili Güngör Yılmaz (SPD)