KREŞLERDE ÖN EĞİTİM

Oturumun "Aktüalite Saatinde"kreşlerdeki ön eğitim ele alındı. SPD'li konuşmacılar kreşlerdeki bakım ve ön eğitim kalitesini artırmak için 2011'den beri süren istikrarlı çalışmalar sayesinde, dil becerisi gibi ek destek alan kreş çocuğu oranında önemli gerileme kaydedildiğini vurguladılar. "Çocuk sayısı - uzman eğitmen" orantısında ve bakım kalitesinde Hamburg'un eski eyaletler arasında en önde olduğuna işaret edilirken, personel sayısının yüzde 10 oranında artırıldığına işaret edildi. Hamburg'un bu olumlu gelişmeyi daha da desteklemek için 2018 bütçesinde kreş ve yuvalar için, Hamburg tarihinde rekor bir miktar olan 800 milyon euro ayrıldığı ifade edildi.

İHA KULLANIMINA GETİRİLEN YASAL DÜZENLEME HAKKINDA KAMUOYU AYDINLATILACAK

Almanca adı "Drohne" olan ve Türkçede "insansız hava aracı" (İHA) diye tabir edilen, yerden kumandalı uçuş araçlarının hobi olarak veya örneğin fotoğrafçılık gibi işlerde yoğun şekilde kullanılmasına ilişkin yasal düzenleme hakkında halk bilgilendirilecek. İHA kullanımının yarattığı tehlike ve riskleri kontrol altına almak için yapılan ve 1 Ekim'de yürürlüğe girecek federal yasalar üzerine Hamburglular kapsamlı bir kampanyayla bilgilendirilecekler. SPD ve Yeşiller parlamentoya bu konuda bir önerge sundular. Hazırlanan yasa maddeleri, yerleşim alanları, parklar ve hava alanı çevresi gibi hassas bölgelerde dikkatsiz kullanılan İHA'ların, çarpışma, düşme durumunda yaratacakları tehlikelerin yanı sıra anayasal koruma altında olan özel hayatın mahremiyetini ihlalini de mümkün olduğu kadar engellemeyi öngörüyor. Yasa, ağırlığı 250 gramı geçen İHA'ların hava aracı olarak sahibinin üzerine kayıtlanması, 2 kilodan ağırlar için ise kullanım lisansı zorunluluğu ve 5 kilodan ağır olanlar için de hassas bölgelerde kullanım yasağı getiriyor.

PAZAR GÜNÜ İÇİN ORTAK ÖNERGE

SPD, Yeşiller ve CDU oturumda ortak bir önerge sunarak, pazar günü mağaza ve dükkanların, istisnalar dışında, kapalı kalmasına destek verdiler. Son aylarda gündeme gelen mağazaların pazar günleri de açık olması yönündeki taleplerin ışığında sunulan ortak önerge, Federal İdari Mahkemenin 2015'de verdiği, mağazaların pazar günleri ancak özel etkinlikler çerçevesinde açık kalabileceği yönündeki esas kararı destekleyici nitelikte. Önerge, yılda dört kez düzenlenen "Alışverişe açık pazar günü" uygulamasının değiştirilmemesini öngörüyor. Alışverişe açık pazar günlerinin her birinin belirli bir sosyal ve eğitsel başlık altında düzenlenerek tüketim dışında da cazibe kazanması hedefleniyor. Kültür, uyum, spor, sağlık, aile, çocuk gibi başlıkların örnek olarak sayıldığı oturumda, alışveriş merkezlerinin bu başlıklara uygun etkinlikler düzenleyebileceğine ve kamu ve sivil toplum kuruluşlarına bu başlık altındaki çalışmalarını tanıtabilecekleri ortam sunabilecekleri kaydedildi.

BARİYERSİZ LITERATURHAUS İÇİN DESTEK

Hamburg'da edebiyatseverlerin yakından tanıdığı ve geçmişte Orhan Pamuk'tan Feridun Zaimoğlu'na, Aslı Erdoğan'dan Elif Şafak'a kadar çok sayıda Türkiye kökenli yazarı da ağırlayan Dış Alster Gölü kenarındaki Literaturhaus'un modernize edilmesi ve bariyersiz hale getirilmesi için SPD ve Yeşiller parlamentoya önerge sundu. Dış cephesi mimarı değer olarak koruma altında olan 150 yıllık tarihe sahip villaya engellilere uygun asansör yapılacak ve binanın tek donanımı yenilenecek. Toplam 520 bin euroya mal olacak tadilatın, önerge doğrultusunda180 binini eyalet karşılayacak. 340 bini ise binan sahibi olan Zeit Vakfı tarafından üstlenilecek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosunun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayı'na (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı” alabilirler. Sadece kalabalık grupların ziyaret öncesi bunu parlamentosunun halkla ilişkiler dairesine bildirmesinde fayda var. Parlamentonun bir daha ki oturumu 28 Haziran, saat 13.30'da. (Haber kaynağı: Eyalet milletvekili Güngör Yılmaz ( SPD)