Almanya’nın Hamburg kentindeki Belediye Sarayı’nda Sol Parti Meclis Grubu tarafından geleneksel Newroz resepsiyonu verildi.

Resepsiyonda Sol Partili Türkiye kökenli milletvekilleri Cansu Özdemir, Mehmet Yıldız, Deniz Çelik, Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Sabine Boeddinghaus’un yanı sıra Cizre eski Belediye Başkanı Leyla İmret, HDP Muş ve Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın yanı sıra farklı kültür dernek temsilcileri ve kurum yöneticileri yer aldı. 

Etkinliğin açılışında Boeddinghaus,  Almanya’daki güncel gelişmelere değindi.

 Mayıs ayında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu ve belediye meclis seçimleri öncesi sosyal adalet, barış temeline dayalı ekolojik bir gelecek için omuz omuza olunması gerektiğini konusunda çağrıda bulunan  Boeddinghaus, Almanya’da yükselen ırkçılığa karşı  antifaşist mücadelenin suç sayılamayacağını vurguladı. 

Sol Parti’de Kürt kökenli Milletvekili Özdemir, Newroz’un tarihsel önemini hatırlatarak ‘ Bu yıl Newroz etkinliğinin daha farklı bir anlamı var. O da İŞİD’e karşı Suriye’de  Demokratik Güçlerinin mücadelesiyle büyük bir zafer elde edilmesi ve bölgenin İŞİD’ten temizlenmesidir’ dedi.

Suriye’den, Irak’tan çok sayıda kadın, kız çocuğunun İslamcı terör örgütü İŞİD’ten kaçarak Avrupa’ya sığındığını ifade eden Özdemir ‘Savaştan kaçan mültecilerin büyük bir çoğunluğu denizde boğuldu. Bütün bu gelişmeler Avrupa için utanç verici bir durum’ şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE DİKTATÖR REJİM GÖÇÜ DOĞURDU

Almanya’ya sadece Suriye ve Irak gibi ülkelerden göçmenlerin sığınmadığına dikkati çeken Özdemir Türkiye’den de diktatör rejimden çok sayıda akademisyen, politikacı, sendikacı ve gazetecinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Özdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘ Türkiye’de  diktatör rejimde baskı altında olan çok sayıda aydın buraya sığındı. Diktatör rejim beraberinde göçü doğurdu. Türkiye’de şu anda açlık grevleri devam etmektedir. Sokaklarda kimsenin  ölmesini istemiyoruz. Barış süreci tekrar başlamalı. Türkiye’de HDP’li belediyeler büyük bir baskı altında, belediye başkanları haksız yere gözaltına alınmakta, kayyımlar atanmaktadır. Barış umutlarının tekrar yeşermesi için umudumuz HDP’dir.’

HDP Grup Başkanvekili Yıldırım da, Hamburg eyalet parlamentosunda Newroz etkinliğininin kutlanmasının Kürtlerin aidiyet duygusuna sahiplenmeleri bakımınından önemli olduğunu vurguladı. 

Yıldırım ‘Newroz her nek kadar geniş bir coğrafyada kutlanılsa da direniş anlamına gelmektedir. Alman parlamnetosunda Newroz’un kutlanması Kürtlerin Almanya ve Avrupa’ya dair aidiyetlik duygusunu güçlendiren bir özellik taşımaktadır.Bu tür etkinlikler yaygınlaştıkça asıl sahibi olan halklar da bulundukları ülkelere ait olduklarını hissedecekler’ şeklinde görüş bildirdi. 

Yıldırım seçimlere ilişkin de şunları söyledi. ‘ Toplumsal muhalefet eşitsiz koşullarda başarı elde etse de, bu seçimlerin eşitsiz koşullarda yapıldığı gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır. Eşitsizlik, medyada, bürokraside hayatın tüm alanlarında kendisini göstermektedir. Tüm bu olumsuzluklara  rağmen ülkenin demokratikleşmesi ve özgür bir gelecek için yaşama iradesi sonucunu doğuracak büyük bir inanca sahip olmalıyız.’

SÜHEYLA KAPLAN