Çeşitli partilerden konuşmacıların görüşlerini dile getirdiği oturumda, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri ortak bir bildiriyle tutuklu gazeteci ve milletvekilleriyle dayanışma içinde olduklarını açıkladılar.

İnsan hakları ve basın özgürlüğüne azami ölçüde özen gösterilmesi gerektiği, tartışmada olan idam cezasının kabul edilemez olduğu çağrısı yapılan bildiriyi Eyalet Parlamentosu'nun Türkiye kökenli milletvekillerinden Güngör Yılmaz, Kazım Abacı (SPD) Cansu Özdemir, Mehmet Yıldız, Deniz Çelik ( Sol Parti) ile Filiz Demirel, Murat Gözay'ın (Yeşiller) aralarında bulunduğu 93 milletvekili imzaladı. 

TELEVİZYON KULESİ VE KÜLTÜR PROJELERİ İÇİN FEDERAL BÜTÇE DESTEĞİ

Federal Parlamento Bütçe Komisyonu Hamburg’da çeşitli kültür projeleri için 68 milyon tahsis etti. “Tele-Michel” diye bilinen televizyon kulesinin tadilatı, Laeisz Müzikholü, Bergedorf Rasathanesi, Dammtor Botanik Bahçe ve limandaki Sanat ve Kültür Merkezi’nin tadilatı ve onarımı için toplam kullanılacak para sayesinde Hamburg’un turistik ve kültürel önem taşıyan merkezleri daha çekici hale getirilecek.

MEMURLARA MANEVİ TAZMİNAT

SPD-Yeşiller koalisyonu görevde saldırıya uğrayarak yaralanan örneğin polis memurların halk arasında “acı parası” olarak tanımlanan manevi tazminat alabilmeleri için memurluk yasasında değişiklik teklifi hazırlayarak parlamentoya sundu. Çok sayıda saldırıda memurların dava açmalarına ve kendilerine manevi tazminat verilmesi kararlaştırılmasına rağmen, saldırganın tazminatı ödeyecek gücü olmaması üzerine memurlar tazminatı alamıyorlardı. Yasa değişikliği manevi tazminatın, memurların mağdur olmaması için ilk etapta devlet tarafından karşılanmasını öngörüyor. Sonraki süreçte devlet ödediği parayı hükümlüden tahsil edecek. Yasa değişikliği önergesinde en çok polis ve itfaiye memurlarının görevde saldırıya uğradıklarına dikkat çekildi.

MÜLTECİ KONUTLARI SOSYAL KONUTA DÖNÜŞTÜRÜLECEK

Kente gelen mülteci sayısında yaşanan ciddi azalma nedeniyle, yakın zamana kadar mülteciler için kullanılan belediyeye ait “fördern und wohnen” konut şirketinin idaresinde bulunan konutlar, yakın zamanda sosyal konut ve serbest konut piyasasına kazandırılacak. İlk aşamada Poppenbütteler Weg’de bulunan ve geçmişte mültecilerin barındırıldığı konutların konut piyasasına kazandırılacağı belirtidi. Bu çalışmanın aynı zamanda ‘Hamburg’da iyi bir uyum için’ – ‘Hamburg für gute Integration’ adlı inisiyatifle yapılan anlaşmanın bir gereği olduğu vurgulandı.

MEVCUT İÇME SUYU KAYNAKLARI KORUNACAK, YENİLERİ TESPİT EDİLECEK

Çok iyi kalitede olan Hamburg çeşme suyu kaynaklarını korumak ve ileriye dönük olarak yenilerini tespit etmek amacıyla rapor hazırlanacak. Hamburg Sular İdaresi’nin verilerine göre içme suyu kazanılan kuyuların yaş ortalamasının 43 olduğu açıklanırken, kent genelinde yeni içme suyu kuyularının açılmasının uzun vaadede zorunlu olduğuna işaret edildi. Buna paralel olarak eski kuyular ve dağıtım ağları da onarılarak verim düşüklüğünün engellenmesi öngörülüyor.

HAFENCİTY ÜNİVERSİTESİ’NE DANIŞMA KURULU

Eyalet Parlamentosu, bağımsız bilim konseyenin tavsiye kararı doğrultusunda parlamento HafenCity Üniversitesi’ne (HCU) stratejik destek verecek ve diğer üniversite ve yüksek okullarla ortak bilgi akışında yardımcı olacak bir bilim danışma kurulu oluşturulmasını kararlaştrırdı. Danışma kurulu özellikle kentin geleceği açısından önem taşıyan konularda araştırmalar yapılmasını teşvik edecek.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosu'nun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayı'na (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı” alabilirler. Sadece kalabalık grupların ziyaret öncesi bunu parlamentosunun halkla ilişkiler dairesine bildirmesinde fayda var. Parlamentonun bir daha ki oturumu 30 Kasım, saat 15.00’de. (Haber kaynağı: Eyalet milletvekili Güngör Yılmaz (SPD)