Hamburg Eyalet parlamentosunda muhalefetteki CDU,FDP ve Sol Parti senatoyu mültecilerin barındırılması için yapılan harcamalar konusunda şeffaf davranmamakla suçladı.

MÜLTECİLERE YAPILAN HARCAMALA ŞEFFAF DEĞİL
 

Parlamento oturumunun başında yapılan “Aktüalite Saati”nde muhalefetteki CDU, FDP ve Sol Parti senatoyu mültecilerin barındırılması için yapılan harcamalar konusunda şeffaf davranmamakla suçladı.

Geçici mülteci yurdu kurulan Volksdorf’taki 19 bin metrekarelik bir arsaya çok yüksek kira ödediğini ileri sürdüler. Hükümet koalisyonu ortakları SPDli ve Yeşillerli konuşmacılar, mültecilerin yoğun bir şekilde geldiği dönemde mültecileri hızlı ve insanlık onuruna layık şekilde barındırılması için mevcut arsa ve alanların tespit edilip, yurt yapımı için tahsis edilmesi sayesinde başka eyaletlerde yaşanan sorun ve skandalların Hamburg’da yaşanmadığına dikkat çektiler. Hamburg’un Almanya genelinde bu konuda en şeffaf siyaseti yürüttüğü belirtildi. Bunun gereği olarak, muhalefetin tüm dosyaları inceleme talebinin oylanmasında SPD ve Yeşiller tarafından karşı oy vermeyerek, dosyaların incelemesine engel konulmadı.
 
HARBURG TEKNİK ÜNİVERSİTESİNİN BÜYÜMESİ İÇİN DESTEK
SPD ve Yeşiller, Hamburg Harburg Teknik Üniversitesinin (TUHH) bilim, araştırma ve eğitim yolundaki büyüme hedefini desteklemek için parlamentoya önerge sundu. Teknik dallarda Almanya'nın sayılı üniversiteleri arasında olmasına rağmen, sadece 7 bin öğrenci kapasitesiyle, nispeten küçük yüksek eğitim kurumu olan TUHH, öğrenci kapasitesi ve bölüm sayısını artırmak istiyor. TUHH yenilenebilir enerji teknolojileri, tıp araştırmaları, hava ve deniz trafiği alanlarında yeni bölümler açarak bilim gücü ve cazibesini artırmak istiyor.
 
FEDERAL BÜTÇEDEN HIZLI BİSİKLET YOLLARI İÇİN EK MADDİ YARDIM TALEBİ
Hamburg metropol bölgesinde hızlı bisiklet yolu ağını genişletmek için eyalet koalisyonu, federal bütçeden daha fazla maddi yardım imkanlarını yokluyor. Parlamentoya sunulan önerge doğrultusunda 33 hızlı bisiklet yolu inşasını hedef koyan koalisyon, federal bütçeden onay verilen 25 milyonluk destekle ancak 17 km'lik hızlı bisiklet yolu yapılabileceğini belirterek, bunun çok yetersiz olduğunu ve miktarın artırılması gerektiğini vurguladı.
 
MÜLTECİLER İÇİN BAĞIMSIZ ARABULUCU ATANDI
Senato mülteciler için çalışma yapan kurumların sorunlarına taraflar için uygun çözüm bulunmasında yardımcı olması göreviyle arabulucu atadı. Protestan kilisenin hayır kurumu Diakonie'de uzun yıllar papaz olarak görev yaptıktan sonra emekli olan Annagrethe Stoltenberg, yeni göreve atanan isim oldu. Stoltenberg'in görevi mülteci çalışmasında faal olarak çok sayıda dernek, kurum, kuruluş ve inisiyatifin gönüllü ve kadrolu çalışmalarında ortaya çıkan sorunlarda tarafsız ve bağımsız arabulucu olarak sorunun giderilmesine katkı sağlamak olacak.
 
HAMBURG TARİHİNİN EN BÜYÜK NÜFUSU
Hamburg nüfusu geçen yıla nazaran yüzde 1,5 oranında artarak 1 milyon 860 bin 759’a ulaştı. Bu rakam istatistik dairesinin verilerine göre kent tarihinin en büyük yerleşik nüfusu anlamına geliyor. Kent nüfusunda kadın sayısı erkeklerden 30 bin daha fazla. Nüfusun yüzde 16,2’si 18 yaşından küçük, 18,3’ü 65’den büyük. Yüzde 66 ile nüfusu en çok artan semt ise Hammerbrook. Kentin en büyük semti 90 bin 631 kişilik nüfusuyla Rahlstedt. Rahlstedt’i 70 bin 234 ile Billstedt takip ediyor. En az nüfusa sahip olan semtler ise 2 kişi ile Waltershof, 3 kişi ile Altenwerder.

Haber kaynağı: Eyalet milletvekili Güngör Yılmaz(SPD)