İtalya'da San Remo'da kaldığı otelde Türkiye'nin isteği doğrultusunda hakkında Interpol tarafından kırmızı bültenle arama emri olduğu gerekçesiyle güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan Hamburglu işadamı A.D.'nin Türkiye'ye iade edilmeyeceği  bildirildi. 

Alman Die Welt gazetesinden Philipp Woldin'in haberine göre Cenova yerel mahkamesi Kürt kökenli işadamı A.D'nin Türkiye'ye sınırdışı edilmemesi yönünde karar verdi ve Türkiye’ye iadesine ilişkin işlemleri durdurdu. 

Habere göre A.D'nin bugün Hamburg'a geri dönmesi bekleniyor. 

Uzun yıllardan beri Almanya'nın Hamburg kentinde yaşayan A.D'nin Kürt- sol hareketinden geldiği, 1990'lı yıllarda "PKK terör örgütü üyesi olma suçlamasıyla" Türkiye'de cezaevinde kaldığı,  mahkemesine dışardan serbest bırakılarak devam edildikten sonra  Almanya'ya kaçtığı belirtildi. 

Çifte vatandaş statüsüne de sahip olan A.D. için Roma'da Alman Konsolosluğu bürokratik işlemler nedeniyle diplomatik girişimlerde bulunmuştu. 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden Türkiye'ye ceza

Öte yandan  araştırmalarımıza  göre İstanbul Bayrampaşa  Cezaevi'nde bulunan ve ömür boyu hapis cezasını çekmek için bulunan  A.D. eski ceza kanununun bölücü faaliyetlere yönelik 125. maddesi uyarınca 2000 yılında İstanbul  Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından mahkumiyeti kesinleşmişti. 

Ekim 2000 yılında çok sayıda cezaevinde kalan ve A.D'nin de aralarında bulunduğu birçok mahkum F tipi cezaevleri projesini protesto etmek amacıyla açlık grevi ve ölüm orucu eylemine başvurmuşlardı. Güvenlik güçlerinin Bayrampaşa Cezaevi'ne operasyon düzenlemesi sonucunda  A.D. her iki bacağındaki hareket yeteneğini yüzde 50 oranında yitirmişti. 

Almanya'ya geldikten sonra konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşıyan  A.D. ( 5 Haziran 2012, 40310/06 no'lu karar) davayı kazanmış ve Türkiye'yi 20 bin avro para cezası ödemeye mahkum ettirmişti. 


Hatırlanacağı üzere yazar Doğan Akhanlı da Türkiye'nin çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle  tatil için gittiği İspanya'nın Granada kentinde geçen yılın  ağustos ayında gözaltına alınmıştı. Ancak İspanyol hükmeti Akhanlı'nın Türkiye’ye iadesine ilişkin işlemlerin durdurulduğu ifade edildi.


Süheyla KAPLAN