Ortak ABD BM açıklamasında taraflar ateşkes başlayana kadar "kendilerine hakim olmaya" çağrıldı. Kalıcı ateşkes görüşmeleri Kahire'de yapılacak. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başladığı 8 Temmuz'dan bu yana çoğu sivil, ölen Filistinlilerin sayısı 1422'ye çıktı.

Bakanlık açıklamasında, son 24 saat içinde de 173 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarında ise ikisi sivil 58 İsrail vatandaşı ve Taylandlı bir işçi yaşamını yitirdi.

Diğer yandan üst düzey bir İsrailli yetkili, ordunun Hamas'ın Gazze'deki tünellerinin 'yüzde 70-80'ini etkisiz hale getirdiklerini' söyledi.

Okul saldırısına eleştiri

BBC'nin haberine göre, ABD, İsrail'in Gazze'de sığınak olarak kullanılan bir okula düzenlediği saldırı için "kesinlikle kabul edilemez ve savunulamaz" dedi.


İsrail'in Çarşamba günü Cebeliye'deki okula düzenlediği saldırıda en az 16 kişi ölmüştü.

Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail'e yönelik en sert eleştirileri olarak kayda geçen ifadelerde, Beyaz Saray sivil kayıpların 'çok yüksek' olduğunu belirtti ve İsrail'e sivillerin korunması için daha çok çaba göstermesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) de İsrail'i eleştirip Gazze'deki halkın 'derin bir uçurumla karşı karşıya olduklarını' söyledi. BM verilerine göre evlerini terk etmek zorunda kalan Filistinlilerin sayısı 425 bine çıktı.

'Siviller korunmalı'

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çatışmalardan kaçan sivillerin barındığı BM tesisine yönelik saldırı, kesinlikle kabul edilemez ve kesinlikle savunulamaz" dedi.

Earnest, saldırının İsrail ordusu tarafından düzenlenmiş olabileceğine işaret ederken, İsrail sözcüsü Mark Regev ise 'saldırıdan İsrail'in sorumlu olduğunun kanıtlanması durumunda İsrail'in özür dileyebileceğini' söyledi. Regev, "Bizim bir politikamız var, biz sivilleri hedef almıyoruz" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Steve Warren da basın toplantısında İsrail'in Gazze'ye saldırılarını eleştirip ölü sayısının 'çok yüksek' olduğunu söyledi.

Warren, 'sivillerin hayatlarının korunması için İsrail'in daha fazla çaba göstermesi gerektiğini' ifade etti. BM Güvenlik Konseyi'nde konuşan BM'nin insani yardımdan sorumlu yetkilisi Valerie Amos da "Bugün Gazze'deki gerçeklik, güvenli hiçbir yerin olmamasıdır" dedi.

"Konu soruşturulacak. Eğer İsrail ordusunun açtığı sorumsuz bir ateş varsa özür dileyeceğiz" diyen Regev, okulun İsrail tarafından açılan ateşle vurulup vurulmadığının ise hâlâ net olmadığını ifade etti.

BM Genel Sekreteri saldırıyı sert bir dille kınadı ve "Bu olayın hiçbir şekilde izahı olamaz. Sorumlular mutlaka hesap vermeli" diye konuştu.

Örgüt yetkililerinin daha önce, okulda sivillerin barındığı konusunda İsrail'i en az 17 kez uyardıkları belirtilmişti. Gazze'de BM kontrolündeki sivil barınakların koordinatları İsrail ordusu ile paylaşılıyor ve bu bölgelerin hedef alınmaması isteniyor.