Temmuz ayının ilk haftasında Hamburg'da düzenlenecek G20 Zirvesi için alınacak önlemler ve yapılacak protesto gösterileri, parlamento oturumunda konu oldu.

G20 ZİRVESİNDE BARIŞÇIL PROTESTOLAR ANAYASAL KORUMA ALTINDADIR

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan ülkelerin, aralarında Trump, Putin ve Erdoğan'ın da bulunduğu, devlet ve hükümet başkanlarını 7/8 Temmuz'da ağırlayacak olan Hamburg'da, zirveye karşı yoğun protesto gösterileri bekleniyor. Oturumda hükümet koalisyonunu oluşturan SPDli ve Yeşillerli konuşmacılar bazı muhalefet partilerinin iddia ettiği gibi protesto gösterilerinin kesinlikle kısıtlanmayacağını kaydettiler. Her türlü barışçıl protesto gösterisinin anayasal fikir özgürlüğünün koruması altında olduğu ve Hamburg'un çok sesliliğinin bir göstergesi olacağı vurgulanırken, Sol Parti'ya çağrı yapılarak, şiddet konusunda belirsiz siyasetten vazgeçerek, şiddet eğilimli protestocularla arasına açık ve net şekilde mesafe koyması gerektiği ifade edildi.

ONLİNE TİCARETTE VERGİ KAÇAKÇILIĞINA KARŞI ÖNLEM

SPD-Yeşiller koalisyonu online ticarette haksız rekabet vergi kaçırma yollarını tıkamak için girişimde bulunacak. Hamburglu bir online tüccarın, satışta ürün fiyatına KDV miktarını da eklerken, ürünlerini yurt dışından, amazon ve benzeri aracı siteler üzerinden pazarlayan, başta Asya'da olmak üzere dev online mağazaların, tek cent KDV ödemediklerine dikkat çekildi. Bu şekilde Almanya'nın her yıl ortalama 800 milyon euro vergi kaybına uğradığı belirtildi. Bu haksız rekabete ve vergi kaçırmaya son vermek için, satışların yapıldığı ve Almanya'da kaydı bulunan sitelerin sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğine işaret edildi. Federal ticaret ve vergi kanunlarında yapılacak değişikliklerle, aynı başka ülkelerin de uyguladığı gibi, vergi yükümlülüğünün aracı satış sitelerine yüklenebileceği kaydedildi. Hamburg bu konuda Eyaletler Konseyinde girişimde bulunmayı hedefliyor.

CEZAEVLERİ VE ADLİYE BİNALARINA EK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Hamburg cezaevlerinde ve adliye binalarında güvenlik önlemleri artırılıyor. Son olarak bir mahkemede sanığın bir tanığa jiletle saldırı girişiminde bulunması üzerine, koalisyon ortakları tarafından yapılan görüşmeler sonunda güvenlik önlemlerinin artırılması konusunda fikir birliğine varıldı. Geliştirilen güvenlik konsepti kapsamında bundan böyle tüm adliye bina girişlerinde güvenlik kontrolü uygulaması yapılacak. Ayrıca cezaevi ve adliyelerde güvenlik teknolojileri, gözden geçirilerek gereksime uygun seviyeye getirilecek.

BİLİŞİM PLATFORMU “AHOİ DİGİTAL” ELE ALINDI

Yaşamın her alanına giren dijitalleşmeyi en iyi şekilde insanların ve bilimin yararı doğrultusunda yönlendirmek amacıyla Hamburg üniversiteleri ve yüksek okullarıyla ortaklaşa kurulacak “Ahoi Digital” adlı bilişim platformu parlamento oturumunda ele alındı. Farklı bilim ve araştırma kurumları arasındaki bilgi akışının daha hızlı ve verimli olmasını sağlamak, yeni bilişim teknolojilerinin “Dijital Kent” uygulamaları için kullanılması amacıyla oluşturulan platform için 23 milyon yatırım yapılacak.

ÜCRETSİZ WLAN İÇİN SÖZLEŞME İMZALANDI

Senato kentteki kamuya açık alanlarda ücretsiz WLAN ağı kurmak için telekomünikasyon şirketi willy.tel ile anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre willy.tel 150'si kent merkezinde olmak üzere, hot spot olarak tanımlanan toplam 900 bağlantı noktası kurarak, insanların yaygın bir şekilde ücretsiz WLAN imkanından faydalanmasını sağlayacak.

Haber kaynağı: Hamburg Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz (SPD)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosu'nun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayına (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı” alabilirler. Sadece kalabalık grupların ziyaret öncesi bunu parlamentosunun halkla ilişkiler dairesine bildirmesinde fayda var. Parlamentonun bir daha ki oturumu 26 Nisan, saat 13.30'da.