HAMBURG EYALET PARLAMENTOSU TRUMP KARARNAMESİNE “HAYIR” DEDİ

SPD’nin önerisi üzerine yapılan oturumda, ABD Başkanı Donald Trump’un çeşitli Müslüman ülke vatandaşlarına koyduğu giriş yasağına karşı, ortak bir bildirgeyle tavır alındı. “Almanya’nın dünyaya açılan kapısı Hamburg HAYIR diyor” başlıklı bildirge, 121 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda, 81 milletvekili tarafından imzalandı. Bildirgede, Trump’un yürürlüğe koyduğu keyfi giriş yasağı kararnamesinin köken ve din bazında ayrımcılık örneği olduğu vurgulanarak, “Hoşgörülü ve dünyaya açık kentimiz Hamburg’un Eyalet Parlamentosu milletvekilleri olarak kararnameden etkilenenlerle dayanışma içinde olduğumuzu belirterek, ayrımcılığa HAYIR diyoruz. Herkesi barışçıl şekilde bu kararnamenin geri çekilmesine ve ABD’nin tekrar ortak değerler yolunu bulmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz” denildi.

ELEŞTİRİYE EVET, İPTALE HAYIR”

Oturumun “Aktüalite Saatinde” ise 2012’de Hamburg’un Almanya’da ilk eyaleti olarak, aralarında DİTİB’in de bulunduğu, Müslüman din cemaatlarıyla yaptığı devlet anlaşması ele alındı. Muhalefet partileri CDU, FDP ve AfD’nin DİTİB ile yapılan anlaşmasının iptali yönündeki talebe karşın, SPD-Yeşiller koalisyonu anlaşmanın bozulmaması doğrultusunda görüş bildirdiler.

DİTİB ve anlaşmada imzası bulunan IZH’de (Islamisches Zentrum Hamburg) yaşanan bazı olayları kesinlikle tasvip etmediklerini belirten SPDli konuşmacılar, her türlü anayasa ihlali ve antisemitizm belirtisinde hukuk devletinin tüm imkanlarını kullanacaklarını ve bunu devlet anlaşmasına imza atan partnerlerden de beklediklerini söylediler. Devlet anlaşmasının hiçbir çekinceye yer bırakmadan, kayıtsız, şartsız anayasaya bağlılık maddesi içerdiği de ifade edildi. 2012’de imzalanan devlet anlaşmasının ön hazırlığının 2007’deki CDU Senatosu tarafından yapıldığına işaret edilirken, yaşanan sorunlar ve eleştirilerin, anlaşmanın iptali için değil, tersine, - bağlayıcı ilkeleri temelinde – sorunları ortak çabayla aşılması için bir argüman olduğu belirtildi.

YENİ KÜLTÜR SENATÖRÜ CARSTEN BROSDA

Ağır bir hastalık sonucu Ekim 2016’da hayata gözlerini yuman, sadece Hamburg değil tüm Almanya’da yaptığı çalışmalarla takdir toplayan Kültür Senatörü Prof. Dr. Barbara Kisseler’in yerine, Carsten Brosda Kültür Senatörü olarak atandı. Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz’un önerisi parlamentoda oylamaya sunuldu. Brosde 78 “evet”, 9 “hayır” ve 31 “çekimser” oy aldı. Oylamanın ardından Brosda yemin ederek resmen göreve başladı. 1974 Gelsenkirchen doğumlu, gazeteci kökenli Carsten Brosda, şimdiye kadar Kültür Senatörlüğü Müşteşarı olarak görev yapıyordu.

EN GEÇ 14 GÜN İÇİNDE RANDEVU ALINACAK

SPD-Yeşiller koalisyon hükümeti kentte 20 ilçe ve semt belediye hizmet merkezlerinde (Kundenzentrum) her işlem için en geç 14 gün içinde randevu verilmesi sözünün altını perçinleyen hamlede bulundu. Parlamentoya sunulan ve toplam 11 maddeden oluşan önerge, hizmet merkezlerinin daha hızlı ve verimli çalışmaları için önemli değişiklikler öngörüyor. 2018’e kadar tüm merkezlerde mesai saatlerinin standartize edilmesi, sabah ve akşam saatlerine yayılması, randevuların sadece online değil telefonla alınabilmesi ve hatta Cumartesi günlerini de kapsamasını öngören çalışma için merkezlerde eleman sayısının da artırıldığı ve yeni işe alınanların sıkı bir eğitime tabii tutuldukları belirtildi.

35 UYUM PROJESİ İÇİN 2,5 MİLYON EURO

Koalisyon ortakları uyum alanında 35 proje için toplam 2,5 milyon euro tahsis etti. Miktar ağırlıkla mültecilere yönelik çalışma yapan dernek, kurum ve kuruluşlara verilecek. Mültecileri topluma uyumunda önemli olan dil, beceri, spor ve eğitim gibi alanlarda hizmet sunan ve mültecileri iş pazarına kazandırma faaliyeti yürüten projelere maddi kaynak yaratacak destek uyum fonundan karşılanacak.

ÜNİVERSİTE KANTİNLERİNİN MUTFAKLARI TADİLATTAN GEÇİRİLECEK

Üniversite ve yüksek okul kantinlerinin mutfaklarının tadilattan geçirilip, modernize edilmesi için sunulan önerge parlamentoda kabul edildi. Buna göre Hamburg Üniversitesinin Dammtor yerleşkesindeki en büyük kantin için 360 bin, Harburg Teknik Üniversitesi kantini için 75 bin ve Bergedorf Yüksek Okulu kantini için 45 bin euro harcanacak. Yeni mutfak donanımıyla kantinlerde kullanılan elektrik ve su miktarında tasarruf yapılabileceği belirtildi.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosu'nun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayı'na (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı kartı” alabilirler. Bir dahaki oturum 15 Şubat, Çarşamba günü saat 13.30’da. (Haber kaynağı: SPD Eyalet milletvekili Güngör Yılmaz)