Almanya’nın Hamburg kentinde eyalet yönetimi ile Alevi örgütleri arasında hak eşitliğine dayanan ‘devlet anlaşmasının’ imzalanmasının beşinci yılı vesilesi ile bir resepsiyon verildi, aşure dağıtıldı.

Yeşiller Partisi Eyalet Milletvekili Filiz Demirel’in sunumunda gerçekleşen etkinlik Hacı Erdemli Dede’nin üç mum yakma ritueliyle başladı.

Filiz Demirel

Demirel Almanya’daki din özgürlüğünün Türkiye’deki azınlıklar için de örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de son günlerde keyfi tutuklamaların arttığına dikkati çeken Demirel ‘ Daha dün Hamburg Alevi Kültür Merkezi eski başkanı haksız yere gözaltına alındı. Her türlü demokratik olmayan tutumlara karşı uluslararası dayanışmayı artırmalıyız. Türkiye’de Aleviler baskı altında. Yeşiller Partisi olarak temennimiz dünyada ve Türkiye’de barışın sağlanması. Bizim dayanışmamız barışın sağlanmasını  ümit eden, tüm özgürlük mücadelesi verenler içindir’ şeklinde konuştu.

Hamburg eyaleti başbakan yardımcısı, Yeşiller Partili Katharine Fegebank Alevi örgütlerini Hamburg’da ağırlamaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek ‘Beş yıl önce devlet anlaşması imzalandı. Alevi örgütleri uyuma büyük katkı sağlamaktadır.  Sizler bu toplumun bir parçasısınız. Hamburg’un tarihine bakıldığında buranın ne kadar farklı kültürleri içerisinde barındıran bir yer olduğunu görürsünüz. Farklılıklar zengiliğimizdir. Türkiye’deki ekonomik ve politik gelişmeleri büyük bir kaygıyla izliyorum. Türkiye’deki keyfi uygulamalar bir an önce son bulmalı’ şeklinde konuştu.

Katharine Fegebank

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Kuzey Bölge Başkanı Canan Canlı ise Aleviler ile Hamburg eyalet yönetimi arasında beş yıl önce hak eşitliğine dayanan ‘devlet anlaşması’ imzalanmanın büyük bir kazanım olduğuna dikkati çekerek  şöyle konuştu: ‘Hamburg eyaleti diğer eyaletlere örnek oldu ve ilk kez devlet anlaşması Hamburg’da imzalandı. Bu Aleviler açısından büyük bir kazanım. Bizleri onurlandırmaktadır. Irkçılık ve faşizme karşı hep birlikte mücadele vermekteyiz. Bu konuda bedeller ödeyen canlarımız var. Alevi örgütleri  bu toplumda entegrasyonu kolaylaştıran örgütlenmeler olmuştur. Devlet anlaşması ile diğer dinler gibi Alevilik de eşit haklar elde etti. Türkiye’de ise Aleviler tarihte olduğu gibi bugün de , baskı ve zulümle karşı karşıya kalmıştır. Aleviler olarak yaşadığımız Almanya’da siyasilerden daha fazla destek bekliyoruz’ .

Konuşmaların ardından bağlama eşliğinde semah dönüldü ve aşureler dağıtıldı.

Süheyla Kaplan