Kentin Altona semtinde Hospitalstrasse 111, TGH Haus 7 Salonu'nda gerçekleşen Türkiye Cumhuriyeti'nin 94 Kuruluşu büyük coşkuyla kutlandı.

Saygı duruşuyla başladı

Sunuculuğunu Zeynep Arslan'ın yaptığı tören, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve ardından hep birlikte okunan İstiklal Marşı’yla başladı.

SPD Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekilleri Güngör Yılmaz, Kazım Abacı, Hamburg Eyalet Parlamentosu Bağımsız Milletvekili Nebahat Güçlü, Hamburg Muavin Konsolosu Nejat Doğançay, SPD Altona Meclis üyesi Behçet Algan ve CHP Hamburg ve Schleswig-Holstein Birliği Başkanı Coşkun Coştur'un yanı sıra her kademeden vatandaşlar hazır bulundu.

Selamlama konuşması yapan TGH başkanı Mesut Sipahi, “Bu yoğun katılımı tahmin etmemiştik. Tahminimizden daha fazla katılım bizleri çok sevindirdi. Söz veriyorum önümüzdeki yıl daha geniş bir salonda yaparız” dedi.

Başkan Sipahi günün anlamını özetle, “29 Ekim aynı zamanda Atatürk'ün doğum günüdür. Cumhuriyetin temel kuralı demokrasidir. Demokrasinin önemi ise laikliktir. Mustafa Kemal Atatürk mücadelesinde milletlerle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) kurmuştur. Alınan bütün kararlar halkın vekilleriyle alınmıştır ve bu dünya tarihine tek ve ilk örnek olmuştur. Bunu korumalıyız ve sahip çıkmalıyız” diyerek detaylı anlattı.

Dünyada birçok ülkeden önce kadına seçme ve seçilme hakkı verildi

Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime ve kadınlara çok önem verdiğini de vurgulayan Mesut Sipahi, “Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı ilkler çok önemli olduğu kadar anlatmakla bitmez. Atatürk dünyada ilklere imza atmıştır. Dünyada ilk kez Türkiye'de bir kadın pilot yetiştirilmiş ve göklerde uçmuştur. Yine dünyada birçok ülkeden önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Kadınlara da erkekler gibi eşit olarak miras hakkı verilmiştir. Halkın eğitimli olması gerektiğini anlayan Atatürk yine kadın-erkek demeden eşit olarak eğitim verilmesini sağlamıştır. Dolayısıyla kadınlara eşit hak sağlanmıştır” diyerek sözlerini tamamladı.

Zengin eğlence programı

Sunulan zengin eğlence programında sanatçı Pınar Ergin yönetiminde Hamburg Türk Kadınları Kültür Derneği Çocuk Korosu sahne aldı ve “Hayat Bayram Olsa” parçasıyla programa başladı. Miniklerden oluşan koro üyeleri program sonu yoğun alkış topladı. Piyanist Kıyan'da gösterdiği performansla göz doldurdu. Tanınmış sanatçı Hüseyin Duman sazı eşliğinde“Sarı saçlım mavi gözlüm” parçasına katılımcılarda eşlik ederken, birbirinden güzel parçalardan oluşan bir müzik buketi sundu. Törende kısa bir slayt gösterisi de sunuldu. Cumhuriyet töreni geç vakte kadar devam etti.