12 Eylül öncesi zamanın Gümrük ve Tekel Bakanı Gün Sazak'ın (MHP) ölümüne karıştığı iddiasıyla, ilticacı olarak bulunduğu Berlin'de tutuklanarak Türkiye'ye iade edilmek istenen Dev-Genç üyesi Kemal Altun, 30 Ağustos 1983 günü Berlin'de idari mahkemenin 6.katından atlayarak yaşamına son vermişti.


Kemal Altun, Almanya ve Türkiye hükümetlerinin ortak kararı ve diplomatik lişkileri sonucu adeta ölüme sürüklenmişti. Basın ve kamuoyunda günlerce Altun'un ölümüyle, Almanya'nın mülteci politikasını protesto ettiği yorumları yapılmış ve insan hakları kuruluşlarınca Almanya sert bir şekilde eleştirilmişti.



Almanya'da binlerce mültecinin sınırdışı kararı uzun süre askıya alınmıştı. CHP Samsun milletvekili ve Köy Kooperatifleri Genel Başkanı Ahmet Altun'un kardeşi olan Cemal Kemal Altun'un ölümü, 
Almanya'da geniş protestolarla karşılanmıştı. Helmut Kohl hükümetinin İçişleri Bakanı Friedrich Zimmermann'ın ( CDU/ CSU) iade kararı, muhalefet partilerince skandal olarak değerlendirilmiş ve ölümden sorumlu Bakan olarak ilan edilmişti..

Almanya'nın Kassel,,Berlin ve Hamburg şehirlerinde Kemal Altun adına anıt ve park yerleri bulunmaktadır. Hamburg Altona'da bir oyun parkına üç yıl önce "Kemal Altun İnisiyatifi" tarafından kendi adına dikilen " Kemal Altun Platz" parkı levhası,,Altona Belediyesi'nce yenilenmiş ve,ilçede resmi statü kazanmıştı.