Uzman Bauerdorf: “Ücretsiz hizmetten yararlanın” çağrısı yaptı

Hamburg'da Caritas kuruluşu tarafından elektrik ve su giderlerinden tasarruf etmek isteyenlere ücretsiz hizmet sunulduğuna vurgu yapan uzman Ralf Bauerdorf, “Bu konuda ücretsiz hizmet sunuyoruz. İsteyenler telefon edip bizden randevu alabilirler. Evlerinde elektrik ve sularını kontrol ediyor gerekeni yapıyoruz” çağrısında bulundu.

Hamburg'da ikamet etmeleri gerekiyor

Uzman Ralf Bauerdorf Hamburg'da oturan herkesin bu hizmetten faydalanmasının mümkün olduğunu belirterek konu ile ilgili bilgi verdi. Bauerdorf, “2010 yılında çevre temizliğine katkı sağlamak ve bununla birlikte insanların nasıl yararlanabileceği konusunda bir proje hazırlandı. Proje oldukça faydalı. Önce bir yıl işsiz kalan ve 50 yaşın üstünde olan işsizlerin tekrar iş piyasasına kazandırılması da amaçlandı. Dolayısıyla şartlara uyanlara gereken eğitim verildi. Daha sonra büyük şirketlere proje tanıtıldı ve bağışlar geldi. Yapılan bağışlarla hayata proje geçirildi. Bu proje kapsamında Hamburg'da ikamet edenler bu elektrik ve su tasarruf etme kontrolünden faydalanabiliyorlar” dedi.

Ücretsiz elektrik ve su kontrolü yapılıyor

Çoğunlukla yanlış su harcama ve elektrik kullanımı yapıldığına dikkat çeken Ralf Bauerdorf, “Kentin hangi semtinde otururlarsa otursunlar fark etmiyor. Bize telefon açıyorlar ve biz randevu veriyoruz. Randevu tarihi eve gidiyoruz, ampulleri kontrol ediyoruz ve yeni ücretsiz tasarruf ampulleri takıyoruz. Ne kadar çok ampul varsa hepsini değiştiriyoruz. Su musluklarını ve duşta kullanılan su ağızlığına bakıyoruz bunları da ücretsiz yeniliyoruz. Dolayısıyla tasarruf etmek için hiçbir ücret almadan danışmanlık yapıyoruz ve gereken ampul ve musluk uçlarını değiştiriyoruz. Böylece hizmetimizden yararlananlar elektrik ve su ödemelerin en aza çekebiliyorlar” ifadesini kullandı.

10 bin kişi faydalandı

2010 yılında başlatılan bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin her geçen gün sayılarının arttığını ve yoğun bir ilgi olduğunu belirten Bauerdorf, “Sunulan hizmetten toplan 10 bin ev ziyareti yaptık ve dolayısıyla yoğun ilgi oldu. Bu ilgi daha da artıyor. Proje devlet destekli ve bağışlardan ayakta tutuluyor ve devamlı uzatılıyor. Bu fırsattan yararlananların elektrik ve su giderleri azalıyor ve iyi bir tasarruf elde ediyorlar” dedi. Birçok kişinin elektrikli cihazları kullanmalarında iyi bilgiye sahip olmadıklarına da işaret eden Bauerndorf;”Bir buz dolabı ne kadar çok dolu olursa o kadar az elektrik yakar. Çünkü dolap dolu olduğunda hemen içindeki derece düşmez. Ama az dolu olduğunda içindeki derece değişir. Doluluğun arasından içindeki hava derhal çıkmaz ama az olduğunda hemen içindeki hava çıkar çok elektrik yakmasına neden olur” dedi.

Eski 10 yıllık buz dolabı

Ralf Bauerdorf, “Buz dolabını dolu tutmak için su doldurup şişelerle dolu tutmak mümkündür. O zaman fazla elektrik harcamaz ve iyi bir tasarruf elde etmek mümkündür. Ayrıca bir buzdolabı 10 yılı geçmiş eskiyse daha fazla elektrik yakar. Ama bazı dar gelirli kişiler 10 yılı geçmiş buz dolabını yenilemek için maddi durumu elvermiyor. Biz burada da bir imkan sunuyoruz ve 10 yılı geçmiş yeni buzdolabı almak isteyenlere 100 Euro destek sunuyoruz. Bazı musluklar etrafına çok su akıtır ve kişi musluktan akan suyun yüzde 30'nu kullanmaz. Bizim değiştirdiğimiz musluk ağı cihazı çevreye fazla su akıtmaz ve dolayısıyla burada da çok iyi tasarruf edilir. Böylede elektrik ve sudan tasarruf edilip ödemeler en aza iner” açıklamasında bulundu. Sunulan hizmetten ücretsiz faydalanmak isteyenlerin 0151-51445900 numaralı telefondan randevu almaları gerekiyor. Ayrıca www.caritas-hamburg.de internet sayfasından geniş bilgi edinmek mümkün.