Haber Merkezi

İşte Türkçe konuşan Avukatlar Derneği adına, Başkan Avukat İsmail Araz imzalı, " Kamuoyuna Duyuru" başlıklı o açıklama:

"Son zamanlarda derneğimize vatandaşlar tarafından yapılan şikâyetler üzerine bazı konularla ilgili kamuoyuna duyuru yapma ihtiyaci hissetmiş bulunuyoruz. Bir takım kişilerin avukat olmadığı halde kendilerini avukat olarak tanıtarak insanlardan para topladığı gelen şikayetlerden anlaşılmaktadır. Avukat olmadığı halde hukuki konularda faaliyet göstermek hem hukuki, hem de cezai sorumluluk teşkil etmektedir.

HAK KAYBINA UĞRAMAYIN

Hukuki faaliyette bulunma yetkisi ve herhangi bir yasal merciide kaydı olmadığı halde kendini avukat, sosyal güvenlik uzmanı, emeklilik uzmanı, hukuk danışmanı vs gibi adlar altında tanıtarak faaliyet gösteren veya aracılık yapan kişiler haksız rekabete yol açmakta ve açıkça suç işlemektedirler. Gerek Türk Hukuku'nda gerekse Alman Hukuku'nda avukatlık yapma yetkisi sadece barolara kayıtlı avukatlara tanınmıştır. Belli bir alanda uzman olup avukat olmayan kişiler ise, ancak Rechtsdienstleistungsgesetz'e göre pratik ve teorik bilgisini mahkemeye kanıtlayarak ve verebileceği muhtemel zararlara karşı senelik 1 milyon Euro'ya kadar mesleki sorumluluk sigortasını yaptırarak müşavirlik yapabilirler.

EMEKLİLİK DAVALARINI TAKİP EDENLERİN YASAL KAYDI OLMALIDIR

Yapmış olduğumuz tespitlere göre gerek Türkiye'den Emeklilik davaları, gerekse Alman Hukukuna ilişkin konularda fiili olarak faaliyet gösteren birçok büro herhangi bir baroya veya mahkemeye kayıtlı bulunmamaktadır. Eğer sözkonusu kişiler yasal mercilere kaydolmaz veya bu faaliyetlerini sona erdirmezseler, haklarında tarafımızca yasal işlem başlatılacaktır. Vatandaşlarımızın hak kaybına uğramaması için hukuki sorunlarını barolara kayıtlı bir avukat tarafından takip ettirmesinde büyük ehemmiyet bulunmaktadır. Avukat olmayan ve korsan şekilde piyasadan iş toplayan kişilere itibar edilmemesi gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. "   

Türkçe Konuşan Avukatlar Derneği / Verein türkischsprachiger Rechtsanwälte / Av. İsmail Araz, Başkan / Rechtsanwalt İsmail Araz, 1.Vorsitzende
1136 Sayılı Türk Avukatlık Kanunu, Avukatlık yetkilerinin başkaları tarafından kullanılmaması:
Madde 63 -3 Avukatlık yapmak yetkisini taşımadıkları halde muvazaalı yoldan alacak devralarak ve kanunların tanıdığı başka hakları kötüye kullanarak avukatlara ait yetkileri kullananlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılırlar