Federal Parlamento seçimleri sonrası yapılan ilk Hamburg Eyalet Parlamentosu oturumunun "Aktüalite Saati" bölümünde seçim sonuçları tartışıldı. Bu ve diğer konular hakkındaki özeti aşağıdaki bültende bulabilirsiniz.

AfD, Almanya genelinde en kötü sonucunu Hamburg'da aldı

Oturumun ilk bölümünü oluşturan "AktüaliteSaati"nde Federal Parlamento seçimlerde ortaya çıkan tablo tartışıldı. SPDli konuşmacılar, genel oy ortalamasında kayıplara rağmen, Hamburg'daki altı seçim bölgesinden seçilen doğrudan adaydan beşinin SPD adayı olduğuna dikkat çektiler. Aşırı sağ parti AfD'nin Federal Parlamentoya üçüncü büyük parti olarak girmesi, SPD, CDU, Yeşiller ve Sol Parti tarafından kaygı verici olarak yorumlandı. AfD'nin Almanya genelinde eyaletler bazında en kötü sonucunu, yüzde 7,3 ile Hamburg'da aldığına işaret edilirken, bunun bir nedenin de uyum ve göç konusunda yapılan başarılı çalışmalarla, AfD'nin kışkırtmalarının boşa çıkarılması olduğu ifade edildi.

Geliştirilmiş Uyum Konsepti

Senatonun Eylül ayı başında tanıttığı geliştirilmiş Hamburg Uyum Konsepti , parlamentoda oylanarak, detaylı görüşme için komisyonlara havale edildi. Uyum politikalarının tüm toplumsal alanları kapsaması gerekliliğinden hareket edilerek 2013 yılında hazırlanan uyum konseptinin tekrar elden geçirilip, bugünün şartlarına göre geliştirildiği ifade edildi. Uyumu eğitim, sağlık, iş piyasası ve siyasette paylaşım olarak ele alan konseptin, Alman Uyum ve Göç Vakıfları Birliğinin bilirkişi heyeti tarafından "pekiyi" ile değerlendirildi. Konseptte "Almanlar” ve "göçmenler” gibi bir ayrım yapılmaması, temelinde, uyumun başarılı olması için tüm Hamburglulara sorumluluk ve görev veren bir anlayış yattığı için, Hamburg Uyum Konseptinin Almanya'daki uyum konseptleri arasında öncü bir rolde olduğu vurgulandı.

Mahallelerde esnafa imkan

Koalisyon ortaklarının sunduğu bir inisiyatif yeni konut projelerde özellikle giriş katlarında ve oluşan meydanlarda perakendeci esnaf için iş yeri açma imkanı öngörüyor. İnsanların oturdukları mahallelerde, uzun mesafeler katletmeden alışveriş ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri imkanlara sahip olmaları gerektiği belirtildi. Talep ve imkanları tespit etmek için bu doğrultunda konut şirketlerinin, esnaf odalarının ve bölge yaşlılar kurullarının görüşlerinin de sunulan inisiyatife dahil edildiği açıklandı.

Tarım sektörü için sürdürülebilir araştırma konsepti

SPD-Yeşiller koalisyonu Hamburg tarım sektörü için geliştirdikleri sürdürülebilir tarım araştırma konseptini parlamentoya sundular. Hamburg'da bulunan 700 kadar tarım işletmesinin geleceğinin güvence altına alınmasını ve aynı zamanda gelişmesini desteklemek amacıyla yapılacak araştırmalardan elde edilecek sonuçlarla kent-eyalette bulunan tarım alanlarının daha verimli kullanılması hedefleniyor. Aynı zamanda organik tarıma yönelen çiftçilerin sayısının çok az olduğu, araştırmanın alternatif tarım imkanlarının değerlendirmesini de içereceği kaydedildi.

Hamburg Belediye Sarayı (Rathaus) tamamıyla bariyersiz olacak

Hamburg Eyalet Parlamentosunu da içinde barındıran belediye sarayının (Rathaus) tamamıyla bariyersiz hale getirilmesi için alınan karar adım adım uygulamaya konuluyor. Senato bu konuda hazırladığı somut planı, parlamentonun onayına sundu. Plan doğrultusunda Rathaus'un iç avlusunda bulunan asansör sisteminin genişletilerek, engelli insanlar bu asansörle Rathaus'un tüm katlarına ulaşabilecekler. Bununla beraber parlamento basın ve izleyici locaları, lavabolar ve toplantı, konferans ve benzer etkinlik için kullanılan belediye sarayını salonları da bariyersiz olacak. Binanın tarihi mimari değer olarak koruma altında olmasından kaynaklanan zorunlulukların aşıldığı ve yakın tarihte belediye sarayının bariyersiz olacağı belirtildi.

Not: Hamburg Eyalet Parlamentosunun “Şeffaf siyaset, şeffaf parlamento, şeffaf yönetim” ilkesi doğrultusunda herkes milletvekilleri, parlamento gündem maddeleri, tutanakları, komisyon çalışmaları, önergeleri hakkındaki bilgilere

www.hamburgische-buergerschaft.de internet adresi üzerinden ulaşabilir. Parlamento oturumunu bizzat parlamentonun seyirci localarından takip etmek isteyenler oturum saatinde kimlikleriyle Hamburg Belediye Sarayı'na (Rathaus) gelip “izleyici giriş kartı” alabilirler. Sadece kalabalık grupların ziyaret öncesi bunu parlamentonun halkla ilişkiler dairesine bildirmesinde fayda var. Bir dahaki parlamento oturumu 27 Eylül, saat 13.30’da. Parlamentonun bir daha ki oturumu 11 Ekim, saat 13.30'da. (Haber kaynağı: SPD Eyalet Milletvekili Güngör Yılmaz)