Eyalet Parlamentosu'ndaki 93 milletvekilinin imza attığı açıklamaya Türkiye kökenli vekillerden Cansu Özdemir, Deniz Çelik, Mehmet Yıldız (Sol Parti) ile Kazım Abacı, Güngör Yılmaz (SPD), Filiz Demirel ve Murat Gözay (Yeşiller) imza atarken, oturuma katılmayan bağımsız vekil Nebahat Güçlü ile bir süre önce UETD ekibiyle Türkiye gezisine katılan David Erkalp'in desteklememesi (CDU) dikkat çekti.

HDP'Lİ VEKİLLER VE GAZETECİLERLE DAYANIŞMA BİLDİRGESİ

SPD (Sosyal Demokrat Parti) Yeşiller, CDU ( Hrıstiyan Demokratlar Birliği), Sol Parti ve FDP ( Liberaller) milletvekilleri tarafından destek bulan önergeye, eyalet parlamentosundaki 121 milletvekilinden 93'ü imza attı. Hamburglu vekiller tutuklu HDP'li vekiller, belediye başkanları ve gazetecilerle dayanışma içinde olduklarını açıkladılar.

Sol Parti Eş Başkanı Sabine Boddinghaus tarafından okunan açıklamada şunlara yer verildi: "Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 37 bin kişinin tutuklandı, yüz binden fazla kişinin işine son verildi. 160 basın kuruluşu kapatıldı. Muhalif çizgideki gazeteciler tutuklama ve gözaltılarla susturulmaya çalışılmakta, hatta üniversitelerdeki bilim insanları da bu baskılara maruz kalmaktadır." denildi

OHAL'E SON VERİLSİN TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN

Milletvekilleri adına yapılan ortak açıklamada ise Türk hükümeti ile Alman Federal Parlamentosu ve AB Konseyi'ne bir de çağrı yapıldı. Çağrıda şu sözlere yer verildi: "Türkiye cezaevlerinde işkencenin tekrar gündemde olduğu haberleri gelmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan idam cezasının tekrar yürürlüğe girmesinden sözetmektedir.OHAL adı altında keyfi uygulamalar ve hukuksuzluklar sürmektedir. Türkiye'deki günden güne yoğunlaşan anti demokratik uygulamalar, AB-Türkiye arasında sürmekte olan üyelik ilişkisini ciddi anlamda tehliye sokmuştur. Hamburg eyalet parlamentosunun milletvekilleri olarak Türkiye'deki demokratik hak ve özgürlüklerin savunucusu, milletvekilleri, belediye başkanları ve gazetecilerle dayanışma içindeyiz. Cezaevlerindeki tüm tutuklular serbest bırakılsın. OHAL'e son verilsin. İnsan hak ve özgürlükleri başta olmak üzere, düşünce özgürlüğüne saygı gösterilsin."

Öte yandan Almanya Federal Hükümeti, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun yapılan çağrıyı, Türkiye hükümetiyle görüşmesi istendi.