Hamburg İslam Şurası Başkanı ve aynı zamanda Dinlerarası Diyalog Konseyi’nin Başkanı Dr. Mustafa Yoldaş’ın sosyal medyada TSK’nın Afrin’e operasyonu destekleyici yönde savaş çağrısı yapması Alman politikacıların ardından Alevi Toplumunu da kızdırdı. 

Almanya’da ilk kez Hamburg eyaletinde Alevi  kurumları ile ve İslam Şurası’nın da aralarında bulunduğu Müslüman inanaç temsilcileri  ile 2012 yılında devlet anlaşması imzalanmıştı.

ALEVİLER : SAVAŞI YÜCELTEN AÇIKLAMALARI RET EDİYORUZ

Hamas adına bağış topladığı gerekçesiyle Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyetleri yasaklanan merkezi Frankfurt’ta bulunan İnsanı Yardım Vakfı’nın da (İHH) bir dönem başkanlığını yürüten Yoldaş’ın sosyal medyada savaşı meşrulaştırıcı açıklaması üzerine Hamburg’daki Alevi dernekleri ortak açıklama yaptı.

Açıklamada savaşın hiçbir şekilde yüceltilemeyeceği belirtilerek ‘ Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanlığı’nın yanı sıra Hamburg Senatosu ile devlet anlaşması imzalayan İslam Şurası Başkanı’nın bu şekildeki açıklamalasını ret ediyoruz. Bu açıklamalar Dinlerarası Diyalog Konseyi Başkanlığı yapan birinin dinlerarası diyaloğa ve hoşgörüye ne kadar değer verdiğini de gösteriyor’ denildi.

ERDOĞAN ZİHNİYETİNİN BİR YANSIMASI

Açıklamada şöyle denildi: ‘ Bu düşünceler aynı zamanda Erdoğan zihniyetinin de yansıması. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)  gibi örgütler uzun süreden beri Türk devlet aygıtlarının ağzı gibi konuşmaktalar. Hamburg’da DİTİB’e ait  camilerinde savaş hutbesi okunmaktadır. Anti Semitizm, Hristiyan düşmanlığı, Alevi düşmanlığı yapan ve savaş çağrısı söylemlerini kullanan biri dinlerarası diyaloğu, toplumsal barışı ve hoşgörüyü sağlayamaz. Savaşın yüceltilmesi, ulusal birliği sağlama adına islami inanç kardeşliğini ön plana çıkaran  çağrılar farklı dini kurumların  ve toplulukların barış  için öngörülen iradesi ile bağdaşmaz. Hamburg Senatosu ile devlet anlaşmasına imza atan bir inanç grubunun savaş çağrısı yapması  asla kabul edilemez ve kabul edilmemelidir. ‘

‘DEVLET ANLAŞMASI SAVAŞ SAVUNUCULARI TARAFINDAN SUİSTİMAL EDİLEMEZ’

Açıklamada ayrıca ‘ Hamburg eyalet hükümetinden Aleviler olarak bu anlaşmayı iyi incelemelerini ve İslam Şurası Başkanı’nın yaptığı açıklamalara ve DİTİB’e karşı  net bir tavır almasını bekliyoruz. İyi niyetle uygulamaya konan  bu anlaşma ırkçı veya islamcı savaş savunucuları tarafından suistimal edilmemelidir. Dinlerarası barışa hizmet etmek üzere imzalanan bu anlaşma ile bazı taraflar  amaçlarının ne olduğunu da kanıtlamış oldular’ denildi.

İslam Şurası Başkanı Mustafa Yoldaş sosyal medyadan şu şekilde açıklama yapmıştı: ‘ Değerli arkadaşlar beni tanıyanlar bilir ki, savaş tellallığı, ucuz kahramanlık ve kabadayılık benim mizacım değildir. Temelde barışsever bir insanım.  Hekimlik mesleğini de insan sevgisi ve hayattan yana olduğum için seçtim. Hiç bir şehit annesinin ocağına ateş düşmesini istemem. Zira ateş ancak düştüğü yeri yakar. Fakat şu Afrin harekatında kimlerin devletimizin, milletimizin, askerimizin karşısında yer aldığına ve ağızlarının salyalarıyla havlamalarına bakıyorum da, mevcut hükûmetin onca hatasına rağmen, bu harekâtın desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Rabbim şanlı ordumuza zeval vermesin. Zira gün millî birlik zamanı. Kırk yıldır Türkiye’mizin baş belası olan ve dış güçler tarafından her zaman kullanılmaya müsait olan PKK ve benzeri yapılanmalara ve onlara kol kanat olan emperyalistlere direnme ve ders verme zamanı. Türk-Kürt kardeşliğinin tek teminatı İslam kardeşliğidir. Bunun haricinde bizi bir arada tutacak hiç bir manevî güç tanımıyorum. Eğer emperyalizme karşı beraber direneceksek o zaman başarı şansımız vardır, yoksa bize daha bu coğrafyada çok kan döktürecekler dış mihraklar.’

Süheyla Kaplan / Hamburg