Süheyla Kaplan- Hamburg 

Atlantic Otel’de verilen resepsiyonda sivil toplum temsilcileri, Konsolos Berati Alver, ateşeler, yabancı ülkelerin diplomatları, çeşitli Alman siyasi partide görev alan Türkiye kökenli milletvekillerinin yanı sıra Yaşar Kemal, Orhan Pamuk gibi tanınmış yazarları Alman edebiyatına kazandıran çevirmen Cornelius Bischoff katıldı.

 

 

Resepsiyonun açılışında Cumhuriyet Bayramının ve kazanımlarının önemine değinen  Ak, Almanya’da yaşayan Türk toplumunun bugün geldiği noktaya dikkat çekti.

Hamburg’daki Türk işletmelerin Alman ekonomisine kazandırdığı etkinin iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirdiğini ifade eden Ak, Hamburg’un dünyaya açık bir kent olduğunu ve Alman resmi daireleri ile her alanda koordineli çalıştıklarını vurguladı.

 

2015’ten itibaren Hamburg’un Barmbek semtine konsolosluk olarak taşınacaklarını hatırlatan Ak, Türkiye’de yapılacak genel seçimler için yurtdışında oy hakkı olan vatandaşların sandıklarda  oy kullanılabileceğini söyledi.

 

Ak, Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin üye olmasını istediklerini ve halkın da bu yönde talebi olduğunu sözlerine ekledi.

 

  ’SULTANLIK KALDIRILDI'


Cumhuriyet Bayramına onur konuğu olarak katılan Hamburg eyaleti eğitim Bakanı Ties Rabe, 1923’de Cumhuriyetin ilan edilmesiyle Atatürk’ün sultanlık ve şeriat rejimini kaldırdığını ve yerine cumhuriyet rejimini getirdiğini hatırlattı.


Rabe
, ’Türkiye bugün 80 milyona yakın dinamik nüfusuyla bir dinamizm yaşayan ülkedir. Atatürk ile birlikte saltanat rejimi kaldırıldı, hukuk sisteminde, alfabede, kısacası her alanda reformlar yapıldı. Bugünkü demokrasi konusundaki kazanımlar 29 Ekim Cumhuriyet ile birlikte getirilen kazanımlarla mevcut olmuştur’ dedi.

 

Hamburg’da yaşayan Türk kökenli işadamlarının Hamburg ekonomisine kazandırdığı yıllık bilançodan söz eden Rabe, Türkiye ile Almanya arasındaki ilşkilerin sadece ekonomik karakterde olmadığını vurguladı.

 

 ’GÖÇMENLER BU TOPLUMUN ZENGİNLİĞİDİR’

 

Hamburg’da çok sayıda göçmen kökenli vatandaşların yaşadığıNı ve bunun büyük bir zenginlik olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Rabe, çifte vatandaşlığın tanınması konusunda SPD olarak Almanya çapında insiyatif başlatıklarını söyledi.

 

Hamburg’da toplumun her alanında başarılı göçmenlerin olduğunu sözlerin ekleyen Rabe, Türkiye ile Almanya arasaındaki ilİşkilerin daha da derinleştirilmesi yolunda çaba harcayacaklarını bildirdi.

 

 

VURAL ÖGER : ‚BUGÜN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜN’

 

Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Vural Öger ise, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının çok önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyetinin sağlam temellere atıldığını söyledi.

 

Öger, ’Türk toplumu bir değişim içinde. Ancak sağlam temeli var. Bu dönemler geçicidir’ dedi.

 

Resepsiyonda Yeşiller Partisi’nden Eyalet Milletvekili Filiz DemirelSPD Miletvekili Ali Rıza Şimşek, CDU Eyalet milletvekili David Erkalp, belediye meclis üyeleri Yusuf Uzundağ, Bayram İnan’ın yanı sıra çok sayıda davetli hazır bulundu.

 Foto:Süheyla Kaplan ve Kadir Taçgın