Almanya’nın “Yüzyılın yolsuzluğu” olarak nitelendirdiği Deniz Feneri davasının Türkiye ayağında bugün karar çıktı. Zekeriya Karaman ve Zahid Akman’ın aralarında bulunduğu sanıklara beraat çıktı.

Deniz Feneri yolsuzluğu soruşturmasını yürütürken görevden alınan ve sanıklarından önce yargılanarak beraat eden Savcı Nadi Türkaslan, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararını şöyle değerlendirdi: Türkaslan “Güneş balçıkla sıvanmaz ama mızrak da çuvala sığmıyor” dedi.

20 SANIKTAN HİÇ BİRİNE CEZA VERİLMEDİ

“Yüzyılın yolsuzluğu” Deniz Feneri davasının Türkiye ayağında beklenen bir karar çıktı. Almanya’daki "Deniz Feneri e.V" ile bağlantılı olarak İstanbul 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava karara bağlandı. Mahkeme 20 sanıktan hiç birine ceza vermedi. Bazı sanıklar için “beraat” bazı sanıklar için de “davanın düşürülmesi”ne hükmetti.

Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Çelik, Genel Müdür Yardımcısı İsmail Karahan ve eski RTÜK Başkanı Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Zahid Akman'ın da aralarında bulunduğu tüm isimlere beraat kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Zahid Akman ve Zekeriya Karaman'ın da aralarında bulunduğu 20 şüpheli hakkında hazırladığı iddianamede şuçlamalar "özel belgede sahtecilik", "kamu görevlisinin sahtecilik suçuna iştiraki" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma"ydı. 25 şüpheli hakkında ise "ek takipsizlik kararı" verilmişti.

İddianameyi kabul eden Ankara 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, dosyayı esastan değerlendirmeye almıştı. Suçlama konusu eylemlere ilişkin yargılama yerinin İstanbul olduğuna kanaat getiren mahkeme, "yetkisizlik" kararı ile dava dosyasının görevli ve yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetmişti.

Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "yetkisizlik" kararını yerinde gören İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi davanın kendi mahkemelerinde görülmesini karara bağlamıştı.