Haber Merkezi

İki bölüm olarak düzenlenen etkinlik HTBB Başkanı Erdal Altuntaş'ın konuşmasıyla başladı. Sunumunu İkbal Özakıncı ve Ertaş Akçelik'in yaptıkları Panelde Fransa'da Hz. Muhammed karikatürünü yayımladığı gerekçesiyle terör saldırısında katledilen Charlie Hebdo çalışanları ve görevde hayatını kaybeden diğer basın mensupları anısına saygı duruşu yapıldı.



Hamburg, eyalet milletvekilleri Filiz Demirel (Yeşiller), Alirıza Şimşek (SPD) ve 
Mehmet Yıldız'ın (Sol Parti) yanı sıra çok sayıda dernek, kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı etkinlikte, 20 yılı aşkın süredir meslekte olan gazetecilere plaket verildi. 10 Ocak Gazeteciler Günü kutlama geleneğini Hamburg'da 2005 yılında ilk başlatan Beşiktaşlılar Birliği Başkan Lütfü Kortağ’a bir 'Teşekkür Belgesi' verildi. 



İBRAHİM GÜL'E ONUR ÖDÜLÜ

Hamburg'daki gazetecilerin duayeni sayılan eski Hürriyet Kuzey Almanya Temsilcisi İbrahim Gül'e özel ödül verildi. Alman Kemik İliği Bankası (DKMS) gönüllüsü ve iki kez kemik iliği veren Kader Benli’ye ‘Toplumsal Duyarlılık Ödülü, Soma’ya bağış götüren Soma’ya Uzanan Eller İnisiyatifi’ne de “Toplumsal Dayanışma Ödülü” verildi.


Kuzey Almanya'nın sevilen rock müziği sanatçısı Murat İnce etkinliğin panel bölümüne geçilmeden önce verilen arada söylediği parçalarla etkinliğe renk kattı.

Etnografya Müzesi Müdürü Dr. Wulf Köpke ve şair Süleyman Kayhan,  karanlık güçlerce katledilen unutulmaz gazeteci Uğur Mumcu hakkında kısa konuşmalar yaptılar.



İkinci bölümde ise moderatörlüğünü gazeteci Adil Yiğit'in yaptığı 
“Ortadoğu, IŞİD ve Türkiye’nin rolü” başlıklı panele gazeteci Sevilay Yükselir ve tarihçi -yazar Erdoğan Aydın konuşmacı olarak katıldı. 

TARTIŞMALI PANEL VE 'YUH' SESLERİ


Kısa bir giriş konuşmasından sonra, Hamburg Senatosu'nun Selefilerle mücadele kapsamında gençleri ve aileleri aydınlatmak için 1,1 milyon avro bir bütçe ayırdığını ifade eden Adil Yiğit, Türkiye'nin bu konudaka tutumu nedir sorusunu yöneltti.



Sabah gazetesi yazarı Yükselir'in "nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye ile çoğunluğu Hıristiyan olan Hamburg kıyaslanamaz" cevabı tartışmanın startını verdi.



PROVOKASYON GİBİ TEPKİ GÖSTERDİLER

Yükselir, IŞİD’in bir Batı projesi olduğunu ifade ederek, “Bu projede Türkiye'nin rolü devede kulak misali gibidir. IŞİD, gelmiş geçmiş en kanlı terör örgütüdür” dedi. İlerleyen dakikalarda, "Türkiye yıllar boyunca faşist bir rejimin baskısı altında kalmıştır. AKP hükümeti döneminde Kürtler seslerini yükseltmeye başladı. Daha önceden neler yaşandığını biliyorsunuz. Solcular adam olsaydı da Ahmet Kaya'ya sahip çıksalardı. Ahmet Kaya neden Türkiye'yi terketti ?" ifadesine yer veren Yükselir'e, 
Arka sıralardan nezaketsiz bir şekilde 'yuh' sesleri yükseldi. Kendini bilmez birkaç dinleyiciden gelen tepkiler sonucu, "Beni buraya çağırmasaydınız" açıklamasını yapan Yükselir, bir süre sessiz kaldı.  


AKP HÜKÜMETİ ILIMLI BİR IŞİD

Erdoğan Aydın ise AKP'nin kuruluşundan bir yıl sonra nasıl iktidara taşındığına yer vererek, AKP'nin ılımlı bir IŞİD olduğunu ve IŞİD’e, Suriye'de Esad'ı yıkma ve Osmanlı hayalleriyle göz yumduğunu öne sürdü.


Türkiye'de ilk okullarda dahi zorunlu din dersi uygulaması olduğunu ifade ederek, günden güne büyüyen bir bütçe ile Diyanet'in kendi başına bir güç olduğunu açıkladı. Alevilerin, azınlıkların ve inanmayanların yüzde doksan dokuzun neresinde olduğunu soran tarihçi-yazar Erdoğan, AKP hükümetinin 12 Eylül  uygulamalarını dahi aratır olduğunu açıklarken sık sık alkışlandı.

Etkinlik çerçevesinde karikatürist İlhan Değirmenci, ressamlar Behçet Tikit ve Hüseyin Varol’un tabloları açık artırmayla satıldı. 

Foto:
Mustafa Akpolat- Kadir Taçgın