Süheyla Kaplan-Mustafa Akpolat- Adil Yiğit

Resepsiyona Hamburg parti Başkanı Katharina Fegebank, Meclis Grubu Başkanı Jens Kerstan, eşcinsel ve lezbiyenlerin hakları için mücadele veren eyalet milletvekili Farid Müller , Yeşiller Partisi Miletvekili Christa Goetsch ( CDU- Yeşiller Koalisyonu döneminde Eğitim Bakanlığını üstlenmiş ve Almanya’da ilk kez CDU ile oluşturulan iktidar hükümetinde kilit rol üstlenmişti) ile Filiz Demirel ve partinin diğer temsilcileri hazır bulundu.



GÖÇMENLERE YAKINLIĞI İLE TANINAN CRISTA GOETSCH SİYASETİ BIRAKIYOR

Uzun yıllardan beri Yeşiller Partisinin üst düzeyde parti yöneticiliği yapan Goetsch,  2015 Şubatında gerçekleştirilecek eyalet seçimlerinde milletvekili adayı olmayacağını belirterek 17 yııllık aktif siyasetine son vereceğini bildirdi.

Özellikle 1980’li yıllarda Türkiye’den Almanya’ya gelen,  burada yaşayan siyasi mülteci ve göçmenlerin sorunları ile yakından ilgilenen, Alevi toplumu ve sol, demokratikçevreler ile de yakın ilişkiler kuran Goetsch bundan sonra öğretmenlik görevine  devam edeceğini söyledi.

Goetsch, Altona ilçesindeki Luise-Schröder Okulu’nda öğretmenliğin yanı sıra Böll Vakfı ve dinlerarası Diyalog Formunda aktif çalışmalar yapacağını ifade ederek, bu alanlarda mücadeleci tavrını sürdüreceğini bildirdi.

Almanya’da ilk kez bir model olarak sunulan Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ile Yeşiller  koalisyonunun  ( 2008-2011) hata olmadıüını savunan Goetsch,  dönemin CDU hükümetinin daha liberal olduğunu ve parti stratejisinin  SPD’den daha çok  kendilerine daha yakın bulduklarını söyledi.

SPD’Yİ ANA DİLDE ELEŞTİRDİ

Goetsch, Hamburg’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetinin talebiyle Hamburg Üniversitesi’nde yeteri kadar öğrenci bulunamadığı gerekçesiyle Türkçe öğretmenlik bölümünün kapatılması  kararını eleştirererek, bunun göçmenlerin ana dillerini öğrenmelerine bir engel teşkil edeceğini savundu.

Goetsch gerek eğitim sendikası gerekse sivil örgütler olarak karara karşı çıkıldığını belirterek, bu durumun anlaşılmaz olduğunu söyledi.

‘RADİKAL İSLAMCILARA KARŞI MÜCADELE EDİLMELİ’

Son yıllarda Almanya’daki okullarda gençler arasında radikal islamcı hareketlerin yaygınlık gösterdiğine dikkat çeken Goetsch, ailelerin radikal gruplara karşı aydınlatılması gerektiğini bildirdi.

Goetsch; ‘Selefilerin ve cihadistlerin islam dini ile bir alakası yok. Sadece bunlar dini suistimal etmekteler. Radikalizme karşı hep birlikte mücedele edilmeli’ dedi.

‘ANAYASAYI KORUMA DAİRESİ YENİDEN YAPILANMALI’

Almanya’da Anayasayı Koruma Dairesinin yeniden yapılanması gerektiğini ifade eden Goetsch, NSU cinayetlerinde ortaya çıkan polis- resmi kurumlar arasındaki ilişkinin yeniden sorgulanması gerektiğini söyledi.

‘YEŞİLLER BAŞKANI FEGEBANK ‘KENDİMİZİ UCUZA SATMAYACAĞIZ’

Yeşiller Partisi Hamburg teşkilatı Başkanı Fegebank, Şubat ayında gerçekleştirilecek eyalet seçimleri sonrasında SPD ile olası koalisyon hükümeti gerçekleştirir misiniz şeklindeki soruya ‘Kendimizi ucuza satmayacağız. SPD Hamburg’da bu kez mutlak çoğunluğu sağlayamayacak. Müzakereleri ancak çok iyi değerlendirdikten sonra SPD ile koalisyon yapabiliriz’ dedi.


Yeşiller Partisinin temel ilkelerinden çevre politikasına ve yeşil anlayışa öncelik tanıyacaklarını, trafik, alt yapı sorunu, ekonomi politikası gibi konuları parti programında ağırlık verdiklerini belirten Fegebank, Hamburg’un farklı kültürleri içinde barındıran çeşitlilik anlayışının partinin ana unsurlarından biri olduğunu söyledi.

‘SOL PARTİ İNANDIRICI DEĞİL’

CDU-SPD koalisyon hükümetinin Kuzey Irak’ta Kürtlere silah gönderilmesini de eleştiren Fegebank, bölgeye silah sevkiyatı yerine insani yardımın gönderilmesini savundu.

Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Gregor Gysi’nin önce Kuzey Irak’taki Kürtlere silah yardımı yapılmasını istediğini ancak parti ve tabandan gelen tepki üzerine bu kararından vazgeçmek zorunda kaldığını sözlerine ekleyen Fegebank, Gysi'yi ve Sol Partiyi ‘inandırıcı olmamakla’ suçladı.