Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda yerel seçim mitinglerinde, Yeni Zelanda’da 50 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının görüntülerine yer vermesine Yeni Zelanda’dan tepki geldi.

Üst düzey bir Türk yetkili, saldırganın 2016 yılında Türkiye’ye iki kez gittiğini, Mart ayındaki ziyaretinde 1 hafta, Eylül ayındaki ziyaretinde de 1 ayı aşkın süre kaldığı bilgisini vermişti.

YENİ ZELANDA DIŞİŞLERİ BAKANI PETERS TEPKİ GÖSTERDİ

AKP'nin Tekirdağ mitinginde Yeni Zelanda'daki saldırı anını gösteren filmin büyük ekranda sinevizyon olarak kitleye izletilmesi, muhalefetin tepkileri sonrası ise başka mitinglerde bulanıklaştırılan ancak silah seslerinin net şekilde duyulmasının yurtdışındaki Yeni Zelandalıları tehlikeye atabileceği uyarısı aktarıldı.

AKP'NİN TEKiRDAĞ MiTiNGINDE DEV SİNEVİZYON EKRANDAN GÖSTERİLDİ

Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan'ın Tekirdağ mitingi ilginç bir gelişmeye sahne olmuştu. Miting meydanına kurulan dev sinevizyon ekranından Yeni Zelanda'daki katliamın görüntüleri yayınlanmıştı. Mitingi canlı veren haber kanalları da bu katliamın görüntülerini ekranlarına taşımışlardı. Erdoğan mitigindeki saldırı görüntüleri eşliğinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu sert sözlerle eleştirmişti. CHP'den ise "3,5 oy uğruna nefret söylemi yayılmasını kınıyoruz" açıklaması gelmişti.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE TEPKİ YAĞMIŞTI

28 yaşındaki Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentindeki iki camiye yönelik terör saldırısını sosyal medya platformlarından canlı olarak yayınlamış, sosyal medya şirketlerine görüntünün yeterince hızlı kaldırılmadığı gerekçesiyle tepki yağmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Türkiye’de 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim sebebiyle düzenlediği mitinglerinde terör saldırısından bazı görüntüler yayınlamış, saldırganın sosyal medyada paylaştığı 74 sayfalık “manifesto”dan bazı bölümlere de yer vermişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da saldırının ardından gittikleri Yeni Zelanda’da temaslarda bulunuyor.

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Peters, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, bir araya geldiği Çavuşoğlu ve Oktay’a Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın saldırıya ilişkin görüntüleri seçim kampanyasında kullanmasının yanlış olduğunu söylediğini belirtti. Amerika’nın Sesi’nde yer alan haber göre; Peters, “Saldırganın Yeni Zelanda vatandaşı olmadığını düşünecek olursak, bu ülkeyi temsil etmeyen her türlü şey Yeni Zelanda halkının geleceğini ve güvenliğinin yanı sıra yurtdışındaki vatandaşlarımızı tehlikeye atıyor. Bu hiç adil değil” diye konuştu.