Elif Şafak, “Her şeye gücü yettiğini düşünen bir devlet tarafından aldatıldık” başlığı ile kaleme aldığı makalesine, Gezi Parkı olaylarının üzerinden 1 yıl geçtiğini anımsatarak, “Bu zaman içinde Dünya, Güneş etrafından 942 milyon kilometre dolaştı, ancak biz Türkiye’de bir santimetre bile yol alamadık. Demokrasi ve ifade özgürlüğü konusunda önemli bir ilerleme kaydedilmedi. Aksine, korkarım geriye doğru adımlar attık” sözleriyle başladı.

ERDOĞAN’IN KARARLI DESTEKÇİLERİ BİLE TOKAT ATTIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Türkiye’de hükümetin, sürekli aşırı karşıt bir dil kullanarak “onlara karşı biz” mantığıyla hareket ettiğini savunan Şafak, “Böylece zaten bölünmüş olan bir toplumu daha da kutuplaştırıyor. Ülke, Başbakan Erdoğan’ın süpermarketin içine kadar bir eylemciyi takip edip, ona tokat attığı söylentileriyle altüst olmuş durumda. Bu doğru ya da değil, Erdoğan’ın kararlı destekçileri bile bunu olası buluyor” iddiasında bulundu.

Yayınlanan bir görüntüde Erdoğan’ın, “Bu ülkenin başbakanını protesto edersen, tokat yersin” dediğini aktaran Şafak, “Bu olay başka bir yerde gerçekleşmiş olsaydı, herhangi bir ülkenin hükümeti temellerinden sarsılmış olurdu. Ancak Türkiye’de değil” şeklinde değerlendirmede bulundu.

SOKAKLARA ÇIKARSAN DEVLET SENİ TOKATLAR

Soma’da 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasından sonra İstanbul, İzmir ve Ankara’da hükümetin kusurunu protesto etmek isteyenlere polis müdahalesi yapıldığını anlatan Şafak, “Türkiye’de yas, pasif yaşanmak zorunda, sessizce: sokaklara çıkmaya cesaret edersen, devlet seni tokatlar” diye sözlerini sürdürdü.  

“Tokat, bizim kültürümüzün bir parçasıdır ve en ufak bir provokasyonda kendini gösterir” diyen Şafak, “Türkiye’de devlet, her türlü güce sahiptir, vatandaşlar ise hayır. Millet olarak biz, belli bir yetkiye sahip olanlar tarafından tokatlanmaya alışmışız. Ailede, okulda, orduda, yolda, süpermarkette… tokat her yerde” ifadeleriyle yazısını sonlandırdı.