15 Temmuz darbe girişiminden bu yana Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF)  verilerine göre çok sayıda savcı ve hakimin Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu belirtilirken, Alman resmi dairelerin ‘ iltica işlemlerinin’ kabul edilip edilmemesi konusunda referandum sonuçlarını bekledikleri ifade edildi.

BAMF’ın sözkonusu bu başvurularla ilgili Federal Dışişleri Bakanlığı’na rapor sunduğu belirtilirken, geçtiğimiz yıl başvuruların sadece yaklaşık yüzde 9’u kabul edildi.

Referandum sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de idam cezasına ilişkin açıklamasının ardından iltica başvurularının daha da artmasından endişe duyuluyor.

Haberde Almanya’ya sığınan ve isim belirtilmeyen iki hakimin iltica başvuru sonucunu beklediği ve hatta durumlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar götürmek istedikleri ifade edildi.

2016 ila 2017 yılları arasında 7000 Türk vatandaşı Almanya’ya iltica talebinde bulundu.

Bilindiği gibi Sol Parti Meclis Grubu firari savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara’nın ‘ Almanya’da yaşayıp yaşamadıkları konusunda’ Merkel  hükümetinin  yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti.

Federal hükümet ise önergeye yanıtında sözkonusu kişilerin nerede ikamet ettiklerine dair bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtmişti. 

Federal hükümet adına İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Ole Schröder ‘ Adı geçenlerin kaldıkları yerle ilgili Federal hükümet herhangi bir bilgiye sahip değildir. Federal hükümet sonuçlanmayan uluslararası aramalarla ilgili görüş bildirmez’ demişti.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen ise önerge ile ilgili daha önceki açıklamasında ‘ Federal hükümet iki savcının Almanya’da olduğunu resmi olarak kabul etmekten kaçınıyor. Böylece konuyu açık bırakıyor. İki savcıyı teslim etmeme konusunda da kendisini bağlayıcı açıklamadan kaçınıyor’ dedi.

Süheyla Kaplan / Almanya