Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde 117’si DİTİB’ten olmak üzere 122 imamın hapishanelerde gönüllü görev yapmaları eleştirildi. Parlamentoda muhalefetçe verilen iki soru önergesinde, Adalet Bakanı Thomas Kutschaty (SPD)‘ya imamların hapishanelerde mahkumlarla neler konuştuklarının bilinip bilinmediği konusu soruldu.  

Hristiyan Demokrat Parti (CDU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) gruplarınca hapishanelerde imamların, aşırı dincilerden nasıl ayrı tutulabildiği soruldu. Focus’un haberine göre, Bakan Kutschaty, imamların Federal Anayasayı Korumu Örgütü tarafından kontrol edilmediklerini söylerken, standart hapishane güvenlik kontrollerinden geçen tüm imamların ayrı bir kontrolden geçirilmesinin anlamsız olduğunu belirtti. Bakan:“Tığ öğretmeye gelen yaşlı kadınları da kontrol etmek zorunda olurduk. Aşırı dinci imamların hapishanelerimize girmeleri gibi herhangi bir sorunla bu güne kadar karşılamadım„ dedi.


117 DİTİB İMAMI

Parlamentoda imamlarla ilgili bilgiler veren Eyalet Adalet Bakanı Kutschaty, Kuzey Ren Vestfalya’da hapishanelerde gönüllü görev yapan toplam 122 imamdan 117’sinin Türk Başkonsolosluğu’nun önerdiği imamlar olduğunu söyledi. Kutschaty: “Bunlar dört yılda bir Türkiye’den değişimli olarak tayin edilen Türk memurlarıdır. Paralarını Türkiye ödemektedir. Ayrıca Türkiye, bunların seçiminde çok titiz davranmaktadır. Özellikle Türkiye’nin selefileri korumaya hiç de ihtiyacı yoktur„ dedi. 

Haberde, Kuzey Ren Vestfalya’da hapishanelerde 23 aşırı dinci zanlının ve iki mahkumiyet almış aşırı dinci mahkumun bulunuduğu yer aldı. Bunların yirmisinin yandaşlarından izole edildiğini sadece üç tanesini diğer mahkumlarla bağlantısının da kesildiği belirtildi.