Hamburg'da Kırmızı-Yeşil Koalisyonu imamlar için Almanca dil sınavı istiyor

Hamburg'da bulunan camilerde görev yapan imamların çoğu Türkiye'den gönderiliyor ve dolayısıyla Türkiye devleti tarafından ödemeleri yapılıyor. Camilerde görev yapan imamların çoğunluğu Almanca konuşamıyor ve bunu SPD ile Yeşiller değiştirmek istiyor.

Ortak hareket ediyorlar

SPD ve Yeşiller, cami cemaatlerinde Almanca konuşan daha fazla imam sağlamak istiyor. SPD ile Yeşiller bu konuda ortak hareket ederek sundukları bir önerge ile senatonun, İslam din adamlarının Almanya'ya gelmeden önce dil testinden geçmek zorunda olup olmadıklarını incelemeye çağırırken bunun zorunlu hale getirilmesinden yana.

Yeni düzenleme

"İmamlar için eski giriş koşullarını gözden geçirmek ve yeniden düzenlemek istiyoruz" diyen SPD grubunun entegrasyon uzmanı Kazım Abacı, Alman Basın Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: "Göçmenlerin başarılı bir şekilde entegrasyonu için, yurtdışından gelen din adamlarının kendilerini Almanya'daki yaşamın gerçekliği ve dilleri ile tanımlamaları önemlidir"

Aynı hizada olunur

Konu ile ilgili Kazım Abacı, bunun temel olarak federal hükümete paralel olduğuna vurgu yaptı. Federal İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Almanya'ya giriş şartlarına uygun bir değişiklik hazırladığını duyuran Abacı, konu ile ilgili çalışmalarla federal hükümetle aynı hizaya gelmiş oyabileceklerine işaret etti. Hamburg camilerinde çalışan birçok İslam din adamı Türkiye devleti tarafından gönderiliyor ve ödeniyor.

Hamburg'da eğitim verilsin

Yeşiller sözcüsü Filiz Demirel, "Biz ithal imamlar yerine uzun vadede burada yetişmiş, eğitim görmüş din görevlisi istiyoruz. Böylelikle bu din görevlilerinin maaşları Türkiye tarafından ödenmeyeceği için, hem finansal hem de politik olarak Türkiye'den bağımsız olacaktır. Biz imamların, dedelerin ve anaların burada eğitim görmesinden yanayız. Bu uzun vadeli bir bir politika olduğu için de, bu şartlar sağlanıncaya kadar, Türkiye'den gelecek olan imamların almanca şartı ve buradaki sosyal, kütürel ve hukuksal yaşam hakkında bilgilendirilmeleri koşulu getirilebilir mi sorusuna hukuksal bir cevap arıyoruz. Diğer yandan halen burada görev yapan imamların, dede ve anaların almanca ve diğer alanlarda eğitime katkı verilmesini istiyoruz. BASFI`nin bu yönde bazı camilerle çalışmaları var. Bu çalışmaların diğer cami ve cem evleri ile yapılan görüşmelerle arttırılması yönünde bir talebimiz var." diyor.

SPD'li meslektaşı Ekkehard Wysocki ise, "Uzun vadede, Hamburg'da din eğitimi geliştirmeyi mutlaka başarmalıyız" açıklamasında bulundu.

Gelmeden dil ve kültür bilgisi

Temelde, vatandaşlıkta tartışılacak olan Almanya'daki Hamburg camilerinde sosyalleşmiş ve eğitilmiş imamların kullanılması, entegrasyon politikası ve dinler arası çıkarlar içinde bulunuyor. Bu mümkün oluncaya kadar, İslam din adamları, Almanya'ya gelmeden önce Alman toplumu, kültürü hakkında Almanca dil bilgisi ve bilgi edinme zorunluluğunun ne kadar zorlanabileceği ayın sonuna doğru senatoda görüşülmesi bekleniyor. Abacı, "Bu kültürel bilgiler yanlış anlamaları önler, dinler arası hayatı kolaylaştırır ve sosyal uyumu güçlendirir" dedi. Yasal olarak bağlayıcı olan düzenlemelere ihtiyaç duyulacağına vurgu yapılırken, 'Böylece imamlar, kendi cami cemaatlerinin sosyal katılımı için aktif olarak çalışabilir' ifadeleri kullanıldı.

Emine SONUGÜR / HAMBURG