Türkiye'de bir süredir Dersim ve ilçelerinde devlet güçlerince kasıtlı olarak gerçekleştirildiği ileri sürülen orman yangınları ve doğa katliamı Frankfurt'ta protesto edildi. Gösterilerde 164 gündür işlerine geri dönmek için açlık grevinde olan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça'ya destek mesajları verildi. 

Almanya’nın Frankfurt kentinde Hessen Sol Platformu'nun düzenlediği gösteriye yüzlerce kişi katıldı.

Cumartesi günü Frankfurt Hauptwache meydanında düzenlenen mitinge, tanınmış halk sanatçılarından Hasan Sağlam, Ozan Emekçi, Mikail Aslan, Cemil Qoçgirî ve Grup Yorum üyeleri ezgileriyle destek verdi.

YEŞİLLER MİLLETVEKİLİ: KENDİ HALKINA DÜŞMAN BİR HÜKÜMET İŞ BAŞINDA

Çevreden geçenlerin yoğun ilgi gösterdiği mitingte bir konuşma yapan Yeşiler Partisi Dış Politika Sözcüsü ve Federal Parlamento milletvekili İran kökenli Omid Nouripour, Türkiye'deki insan hakları ihlalerini sert bir dille kınadı. Nouripour konuşmasında, "Bir hükümet düşünün ki, kendi halkını baskı ve katliamlarla sindirmeye çalışsın. Muhalif akademisyenlerin işine son versin. Doğayı katlederek, ormanları yaksın. Gazetecileri cezaevlerinde hapsetsin. Kısacası demokratik muhalefeti susturmak için hayali gerekçeler yaratsın. Bugün Türkiye'de kendi halkına düşman bir hükümet iş başındadır. İnsanlık dışı uygulamaları kendi halkına layık görenler. o ülkenin baş düşmanlarıdır." dedi.

Hessen Sol Platformu adına mitingte yapılan konuşmadan satır başları şöyle:

"AKP devletinin sadece insana değil, toprağa, suya ve ormana yönelik de bir soykırım içindedir. Dersim ve ilçeleri halkın tüm protestolarına rağmen devlet güçlerince günlerdir kasıtlı olarak yakılmaktadır. Adeta tarih tekerrür etmektir. Mevcut AKP hükümeti 15 Temmuz darbe girişimini bahane ederek ilan ettiği OHAL uygulaması ile kendisi gibi düşünmeyen, demokrat ve devrimciler ile muhalif gazeteciler olmak üzere, toplumun duyarlı muhalif kesimlerini susturmak için sudan bahanelerle on binlerce kişiyi gözaltına almıştır. 

Öyle ki, doğa ve hayvan haklarını savunmak bile tutuklanmak için gerekçe sayılmaktadır. Kısacası, ülke açık bir cezaevine dönmüştür. İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre 15 Temmuz'dan günümüze 50 bin kişi tutuklanmış, 100 bin kişinin işine son verilmiştir. 150'den fazla gazeteci cezaevlerindedir. AKP faşizminin zulmüne sessiz kalmak suç ortaklığıdır. Direnişin sembolü Semih Özakça ve Nuriye Gülmen'in onurlu direnişlerini selamlıyoruz "

EMEKÇİ: 'DERSİM'DE TAYYİP ERDOĞAN'IN YANIŞINI GÖRÜYORUZ'

Gösteriye katılan tanınmış halk sanatçısı Ozan Emekçi de kısa yaptığı konuşmasına, "164 gündür açlık grevinde bulunan Semih ve Nuriye'yi selamlıyorum. Yiğit Dersim halkını selamlıyorum. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde olanları selamlıyorum." sözleriyle başladı. Kitlenin yoğun alkışlarıyla desteklenen Ozan Emekçi,

"Nasıl ki  geçmişte ABD, Vietnam'da kaybettiyse, bugün Türkiye'deki katliamcı hükümet ve hükümetin başı, Kasımpaşa kabadayısı rolündeki Tayyip Erdoğan'da mutlaka kaybedecektir. Dersim'de yakılan ormanlarda Tayyip Erdoğan'ın yanışını görmekteyiz. Dersim'i yakmak kurtuluş değildir. Günümüzde gerek ülkede gerekse de yurt dışında Erdoğan’ın baskılarına ve katliamlarına karşı onurluca, dimdik durulmalı. Biz Diyap Ağa’nın değil, Seyit Rıza’nın torunlarıyız” dedi.