Ağır baskılarla sessizleştirilmeye çalışılan Türk medyasına Almanya'daki meslektaşları sahip çıkıyor.

Taz Panter Vakfı'nın desteğiyle yayın hayatına başlamaya hazırlanan taz.gazete, özellikle Türkiye'den yazarlara özgürce haber ve görüşlerini yazabilecekleri bir platform sunacak.

Bugün saat 13:00 de gazetenin Berlin'deki Rudi Dutschke Caddesi adresinde bulunan merkez binasında yapılan basın toplantısına, Alman basını yoğun ilgi gösterirken, Türk basınını ilgi göstermemesi dikkat çekti.  

PROJEDE CAN DÜNDAR YER ALMIYOR



HRANT DİNK'İN ANISINA 19 OCAK GÜNÜ ÇIKACAK

Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar'ın projenin başlangıç aşamasında ismi geçmesine rağmen, bu bilginin gerçek olmadığı ifade edildi. 19.01 2017 Perşembe günü (
Agos gazetesinin önünde silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Hrant Dink’in anısına) Almanca-Türkçe olarak yayına başlayacak. Taz.gazete haber portalına sadece Türkiye'den değil, Avrupa ülkelerinden de yazı ve analizlerle katkıların sunulacağı ifade edildi. 

KISA SÜREDE 11O BİN EURO TOPLANDI

Taz okurlarının iki ay içinde yaptıkları toplam 110 bin euro maddi destek sonucu bir yıl süreli devam edeceği açıklanan projede, Fatma Aydemir'in yanında, yakın zamana kadar Cumhuriyet gazetesinde çalışan A.K. Çelikkan'da yer alıyor. Ayrıca Canset İçpınar, Ebru Taşdemir ve Elisabeth Kimmerle de taz.gazete ekibinde yer alıyorlar. 

'TÜRKİYE NEREYE DOĞRU GİDİYOR'? PANELİ İLE BAŞLAYACAK

19 Ocak´ta www.gazete.taz.de adresinde yayına başlayacak olan portalın açılışı aralarında IMC TV Genel Koordinatörü Eyüp Burç ile Bülent Mumay'ın da yer alacağı „Türkiye Nereye Doğru Gidiyor?“ başlıklı panel ile gerçekleştirilecek.

LÖWISCH: ANKARA HÜKÜMETİNE MESAJ VERMEK İSTİYORUZ

Türkiye'deki muhalif basın mensuplara karşı sistemli olarak devam eden hükümetin baskılarına karşı Almanya'da bir dayanışma platformu sunmak istediklerini, bundan dolayı da Taz.gazete'yi hayata geçirmeye karar verdiklerini açıklayan proje yöneticisi Fatma Aydemir, „Türkiye´deki otoriter rejim medya kuruluşlarını art arda kapatırken, meslektaşlarımız ve okurlarımız için yeni, özgür ve bağımsız bir iletişim alanı sunuyoruz“ dedi. Ne kadar tıklanmayı hedefliyorsunz? içerikli bir soru üzerine ise Taz'ın Genel Yayın Yönetmeni Georg Löwisch, "Bu türden bir hedefimiz yoktur. Biz bu admımızla baskı ve tutuklanmalarla sesleri susturulmaya çalışılan ve tehdit altında olan meslektaşlarımıza bir dayanışma platformu sunarak, Ankara hükümetine mesaj vermek istiyoruz." dedi.  

Georg Löwisch şu şekilde devam etti: "İki dilli portal fikri Ekim ayı sonunda Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının tutuklanmasının ardından ortaya çıktı. taz, Berlin redaksiyonu çalışanlarının Cumhuriyet´teki meslektaşlarıyla dayanışmalarını manşetine taşımıştı. Giderek artan baskılar karşısında mesleki dayanışmayı sembolik alanın ötesine taşıma gereği hissetik" Löwisch „Yayınımızla, basın hürriyetine soluk alabileceği bir alan yaratmak istedik“ dedi.