Adana'da, TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliği, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Tüyap Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde Çukurova Eğitim Fuarı'yla birlikte eşzamanlı olarak gerçekleştirilen ve 15 Ocak'a kadar sürecek olan 5'inci Çukurova Kitap Fuarı açıldı. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Tüyap Adana Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Tüyap Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula ile Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Necmi Özcanlı, ABD Adana Konsolosu Daria Darnel ve Gazeteci Yazar Doğan Hızlan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi açılış kurdelesini birlikte kesti. Açılış öncesinde öğretmenleri Şefika Arslan ile birlikte fuara gelen Dörtler Topalak Köyü İlköğretimokulu öğrencileri, Vali Coş'un yanına giderek anı fotoğrafı çektirdi.

Fuarın açılış töreninde konuşan TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, yılın ilk fuarını açmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Çok önemli fuarların yapıldığını kaydeden Ersözlü, şöyle dedi:

"Artık fuarlar bölgesel değil, ulusal ve uluslararası anlamda önem kazanmaya başladı. Birçok fuarımız aranılan, takip edilen markalar oldu. Tarım, inşaat, kitap, mobilya fuarlarımız artık uluslararası arenada marka haline geldi. Kitaba gösterilen ilgiden memnunuz."

HOLLANDA FUAR KONUĞU

Tüyap Kültür ve Sanat Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, geçen yıl fuara 190 bin kişinin geldiğini söyledi. Bu yıl fuara katılan yayınevi sayısının arttığını anlatan Kavukçuoğlu, şöyle dedi:

"Geçen yıl 170 olan yayınevi sayısı bu yıl 200'e çıktı. 30 yayınevi daha kitaplarıyla Çukurovalı kitapseverlerin karşısına çıkacak. 190 bin ziyaretçinin yüzde 80'i fuarda kitap satın aldı. 190 binlik ziyaretçi sayısına İzmir'de ancak 11'inci yılında, Bursa'da ise 5'inci yılında kavuşmuştuk. Bu da gösteriyor ki, Çukurovalı kitap okurları fuara gerçekten büyük ilgi gösteriyor. Bu mutluluk verici."

Çukurova Kitap Fuar'na İlk kez bir yabancı ülkenin konuk olacağını da kaydeden Kavukçuoğlu, "Hollanda bu yıl ki İstanbul kitap fuarının konuk ülkesiydi. Hollanda edebiyatının en son ürünlerini sergileyecekler. Bu da bir yabancı rüzgar estirmiş olacak. 2012 yılı Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 400'üncü yılı zaten" açıklamasında bulundu.

CELAL YASAYI ELEŞTİRDİ

Adana İl Millli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat ve yazar Doğan Hızlan'ın da söz aldığı açılış töreninde konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, 2011 yılında 43 bin 201 farklı kitap yayımlandığını, 493 milyon 463 bin 593 adet kitap üretildiğini bildirdi. Geçen yıl Türkiye'de yayımlanan kitap sayısının yüzde 25.70, üretilen kitap sayısının da yüzde 20.84 arttığını aktaran Celal, Türkiye nüfusunun 72 milyon 561 bin kişi olarak hesaplandığında, kişi başına 6.8 kitap düştüğünü duyurdu.

Cezaevindeki tutuklu yazar ve gazetecilere dikkat çeken Celal, "Bu kişilerin hepsi Terörle Mücadele Yasası nedeniyle tutuklu. Bu yasanın 6 ve 7'nci maddeleri değişmeli. Adil ve hızlı yargılama yapılmalı. Umarım öbür fuarlarda yazar ve gazeteci dostlarla birlikte oluruz ve kitap imzalarız" diye konuşunca, katılımcılardan alkış aldı.

Kültür ve Türizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Türkiye'yi kültür ve sanatla anılan bir ülke yapmak için uğraştıklarını söyledi. Kula, yaptıkları araştırmada Türkiye'de kişi başına 7.2 kitap okunduğunu da anlattı.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, fuara 200 bin kişilik katılımın yeterli olmadığını belirtti. Milli Eğitim Müdürü ile görüştüğünü vurgulayan Coş, ilk ve ortaöğretim okullarından katılım sağlayacaklarını, gelecek yıl katılım sayısını 500 bine çıkaracaklarını bildirdi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Necmi Özcanlı da, fuara sürekli destek vereceklerini kaydetti.

FUARDA NELER VAR?

Yeni yılın ilk kitap fuarı olan 5'inci Çukurova Kitap Fuarı, 15 Ocak'a dek açık kalacak ve fuarda 300'den fazla şair, yazar ve çizer okurlarla buluşacak. Toplam 50 ayrı kültürel etkinliğin düzenleneceği, panel, söyleşi, sergi ve şiir dinletisi gibi etkinliklerin yapılacağı fuara, Can Dündar, Zeynep Oral, Nasuh Mahruki, Behçet Çelik, Mine Kırıkkanat, Enver Aysever, Pakize Özcan, Şükrü Erbaş, Nilüfer Kuyaş, Nazlı Eray ve Nermin Bezmen gibi edebiyatçılarında aralarında bulunduğu 300 yazar, şair ve çizer katılacak. Fuarda bu yıl ilk kez 'TÜYAP Okur ve Yazar Buluşmaları' da düzenlenecek. Bu kapsamda Haydar Ergülen 11 Ocak'ta, Gülten Dayıoğlu 12 Ocak'ta, Cüneyt Ülsever, Yekta Kopan ve Ayşe Kulin ise 14 Ocak'ta 'Okur ve Yazar Buluşmaları'na katılacak. Fuara gelenler giriş ücreti ödemeyecek. Fuar saat 20.30'a dek ziyaretçilere açık olacak.