Haber Merkezi

Alman basınında " dolandırıcılığa davetiye" başlıklı 15 ve 16 Eylül tarihlerinde kamuoyuna yansıyan haberler ( Focus dergisi ve Die Welt gazetesi) için önce geniş araştırma yaptık. Birçok kişi ve kurumdan konu hakkında görüş aldık. Konuyla ilgili iki gün önceki haberimizin yayınından sonra skandal boyutlu dolandırıcılık Avrupa ve Türkiye'de birçok haber sitesi ve gazetede yer buldu. ( Bazıları: Hürriyet, Sözcü, Odatv, Sabah, hukuk24 ve birçok haber sitesinde.) Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff'in 719, 40 Euro yolsuzluk iddiası için istifa ettiği bir ülkede yaşıyoruz.

AVRUPA POSTASI'NIN SESİNİ KİMSE SUSTURAMAZ!

Almanya’da iki buçuk yıldır devam eden ve bugüne kadar türkçe basına yansımamış 740 bin euro tutarındaki önemli bir dolandırıcılık haberini kamuoyuna yansıtmakla dikkatleri çektiğimizi biliyoruz. Dün yer verdiğimiz haberi tekrarlamayacağız.

Bu arada TGD ( Almanya Türk Toplumu) yetkililerine birkaç sorumuz var. TGD yetkisiyle dolandırıcılığa imza atan iki kişiden birine, o güne kadar kadrolu olarak çalıştığı ve sahte hastalık raporları sonucu 365 bin euro dolandırılmış TK -Techniker Krankenkasse- (Toplam 740 bin euro) sigorta kuruluşu tarafından, tek yanlı olarak işine son verilmiş. Bundan TGD yetkilileri haberdar olmadı mı? Kendilerini yanlış yönlendirdiği iddia edilen eski avukatları hakkında başvurdukları şikayet dilekçeleri var mı? Bazı firmaların itirazı üzerine açığa çıkan ve Lübeck'de savcılık soruşturmasına yol açan skandal boyutlu dolandırıcılık, Almanya'nın en köklü göçmen çatı kuruluşları arasında olan TGD tarafından neden iki buçuk yıl kamuoyundan saklanmıştır? Bu yılın Mayıs ayı içinde yapılan Genel Kurul toplantısında üyelere bu doladırıcılık olayı şeffaf olarak açıklanmış mıdır? Yoksa üyeler ilk olarak basından mı haberi duymuşlardır? Soruları çoğaltabiliz.

Almanya Türk Toplumu Yürütme Kurulu dün Avrupa Postası'nda çıkan Focus haberi ile ilgili "Kamuoyuna Açıklama" başlıklı bir basın bildirisi yayınladı. Açıklamanın giriş bölümünde, "20 Ekim 2014 tarihinde bazı internet sitelerinde Almanya Türk Toplumu (TGD) ile ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denilmektedir.

Haberi türkçe olarak kamuoyuna ilk duyuran Avrupa Postası olmasına rağmen "bazı internet siteleri" sözcüğü tercih edilmiş. Büyük bir çatı derneğinin "küçük" bir haber sitesini habere kaynak göstermesine yer verilmemiş. Haberimizi içlerine sindiremeyerek, ismimizi "es geçmeyi" tercih etmişler. Buna bazı basın kuruluşları da dahil ne tuhaf ki. Ama zamanla alışacaklar. Özel haberlerimizle gündemde kalmaya devam edeceğiz. 


Alman basınına sessiz kalanların Türkçe basına tepkisi neden?

Haber öncesi kendilerine telefonla ulaşıldığında kestirmeden cevap verenler, hatta neden şimdi bu konuyla ilgileniyorsunuz sorusuna ihtiyaç duyanlar, haftalık 100 bin tirajı olan FOCUS dergisine tek satır açıklama dahi göndermeyenler, Türkçe yayın yapan basına ellerinden gelse "Türkiye kriterli RTÜK" yasasına sığınarak haberleri hemen silin diyecekler. Hemde Tayyip Erdoğan'ı aratmayacak şekilde, "Avukatımız aracılığıyla düzeltme ve tekzip yazıları" için hazırlık yapılıyor tehditleri savurarak. Bekliyoruz.. 

Avrupa Postası'nın haber çizgisini takip eden okurlarımız bilirler ki, ilkemiz objektif ve doğru habercilik anlayışından kopmadan, kimselerin koltuk değneği, ısmarlama gazetecilk yapan sesleri ve borazanları olmadan, hiçbir güç ve güç odaklarından sakınmadan yayına devam etmektir.

TGD'nin göndermiş olduğu açıklamayı olduğu gibi yayınlıyoruz. 

Berlin, 21 Ekim 2014

Kamuoyuna Açıklama

20 Ekim 2014 tarihinde bazı internet sitelerinde Almanya Türk Toplumu (TGD) ile ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır

Olayın yasal temeli şöyledir:

Almanya’da 30 kişiden az kişi çalıştıran firmaların elemanlarının hastalıklarından dolayı karşılaşacakları mali zorlukları önleme amacıyla „Aufwendungsausgleichsgesetz (AAG)“ kapsamında işverenler, hastalık sigortalarına başvurmak suretiyle hasta olan çalışanları için hasta oldukları günlerinin %40 ila %80 kadarını geri alabilmektedirler. TGD de diğer kuruluş ve şirketler gibi bu yasal hakkı kullanmıştır. Başka bir konu için görüşülen bir avukatın tavsiyesi üzerine başvurulan muhasebe kuruluşunun bu yasal hakkı dolandırıcılık için kötüye kullanan bir oluşum olduğu sonradan ortaya çıkmıştır.

1) Bazı internet sitelerinde Almanya Türk Toplumu’na karşı Lübeck Savcılığı tarafından soruşturma yapıldığı ya da dava açıldığı haberleri kesinlikle yanlıştır.

Tam tersine, Lübeck Savcılığı Almanya Türk Toplumu’nu bu dolandırıcığın mağduru olarak görmektedir.

2) Almanya Türk Toplumu olayda mağdur konumda olup, söz konusu birisi eski sigorta çalışanı olan iki kişi hakkında suç duyurusunda bulunmuştur.

3) Olayla ilgili olarak TGD dışında birçok işveren de mağdur duruma düşmüştür. Haberlerde söz konusu olan ve suçlanan kişilerce dolandırılan toplam 740.000 € TGD dışındaki birçok şirket ve kuruluşu da mağdur etmiştir.

4) İnternet sitelerinde yayımlan gerçek dışı haberlere karşı avukatımız aracılığıyla düzeltme ve tekzip yazıları hazırlanmaktadır.

5) Almanya Türk Toplumu, gerçekle ilgisi olmayan haberleri bundan sonra da yaymaya devam edenler hakkında cezai işleme başvuracağını kamuoyuna açıklar.

6) Almanya Türk Toplumunun yasa dışı işlerle şimdiye kadar hiçbir ilişkisi olmamıştır ve gelecekte de olmayacaktır.

7) Almanyalı Türkler içinde bazı kesimlerin bu gerçek dışı haberi fırsat bilerek Almanya Türk Toplumunu itibarsızlaştırma çabaları sonuç vermeyecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Almanya Türk Toplumu Yürütme Kurulu


Haberi okumak için tıklayın