El Arabiya Televizyonu, Yemen'e askeri müdahalenin ilk aşamasında Suudi Arabistan hava kuvvetlerinin Yemen'in hava sahasını kontrol altına aldığını duyurdu. Henüz doğrulanmayan haberlere göre Yemen'in başkenti Sana'da aralarında isyancı Husi militanlarının merkezinin de bulunduğu bazı hedefler Suudi savaş uçaklarınca vuruldu. Husi liderlerinin bombardımanda hayatını kaybettiği ileri sürüldü.Yemenli kaynaklar ise hava saldırısında aralarında çocukların da bulunduğu 13 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

'Husileri İran, Sünnileri Riyad destekliyor'


Husi militanlar önce başkent Sana'da, ardından diğer kentlerde kontrolü ele geçirmiş, önde gelen Yemenli liderleri ev hapsine almışlardı. Yemen eski devlet başkanı Abdurabbu Mansur El Hadi bunun üzerine memleketi, güneydeki liman kenti Aden'e kaçmıştı. İran tarafından desteklendikleri ileri sürülen Husilerin Aden'e doğru ilerlemeye başlaması üzerine El Hadi'nin ülke dışına kaçtığı ileri sürüldü.

Husiler, Şii mezhebinin Zeydi koluna bağlı

Yemen'de Husi aşiretlerinin isyanı 2004 yılında başladı. Çatışmalarda şimdiye kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti. Husi aşireti mensupları, Şii mezhebinin Zeydi koluna bağlı. Yemen'in yönetiminde ise Sünniler söz sahibiydi. Husiler, kendilerine Sünniliği seçmeleri için baskı yapıldığını ileri sürüyordu.

BM'ye 'Harekete geçin' çağrısı

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, "gönüllü ülkelerin" Şii isyancı Husiler'i durdurmak amacıyla düzenlenecek bir operasyona onay vermesini istemişti. Abdurrabu Mansur Hadi, Konsey'e gönderdiği mektupta, isyancılara karşı "meşru idarenin her türlü yolla" desteklenmesine izin verecek bir karar çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

Hadi daha önce de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği'ni müdahaleye çağırmıştı. İsyancılar Husiler Ocak ayında başkent Sana'yı ele geçirmişler, Hadi'yi ev hapsine almışlar ve beş kişilik bir "Başkanlık Konseyi" oluşturmuşlardı.

Ancak Cumhurbaşkanı Hadi ev hapsinden kaçmayı başararak Aden'e gitmiş ve 'Görevimin başındayım' mesajını vermişti. Yemen'deki krize, bölgesel rakipler İran ve Suudi Arabistan'ın da dahil olabileceği belirtiliyor. Salı günü Suudi Arabistan'ın zırhlı birliklerini Yemen sınırına kaydırmaya başladığı bildirilmişti.