AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’de tutuklu bulunan Alman vatandaşları ile ilgili sürdürülen gizli müzakerelerde Alman hükümetine tutuklu takası önerisinde bulunduğu iddia edildi.

Alman Der Spiegel dergisinin ulaştığı bilgilere göre, Erdoğan tutuklu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel ve diğer tutuklu Alman vatandaşlarının serbest bırakılması karşılığında 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin sorumluları arasında olduğu iddia edilen ve Almanya’da bulunan Türk subayların Türkiye’ye iadesini talep etti.

Erdoğan’ın bu teklifi, Almanya’da 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden bir hafta sonra Başbakan Angela Merkel adına İstanbul’a giden eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’e de yaptığı, Schröder’in ise bu teklifi “kesinlikle kabul edilemez” diyerek reddettiği belirtildi.

Der Spiegel’in haberinde ayrıca Büyükada davasında tutuklu yargılanırken serbest bırakılan Alman vatandaşı Peter Steudtner’in serbest bırakılması için gizli yürütülen müzakerelere de değiniliyor.

Haberde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in danışmanı Peter Altmaier'in, Schröder-Erdoğan görüşmesinden sonra İstanbul'da konuştuğu Türk yetkilileri insan hakları savunucularının serbest bırakılması için ikna ettiğine yer veriliyor.

Alman hükümetinin görüşmelerin içeriğini açıklamayı reddettiği belirtilen derginin haberinde, Sol Parti Milletvekili Stefan Liebich’in önergesine cevaben “devlet çıkarı nedeniyle” müzakerelere ilişkin bilgi verilemeyeceğine işaret edildiği kaydediliyor. 

Sol Parti Milletvekili Stefan Liebich, "Hükümetin, geriye dönük olarak, Erdoğan'ın otoritesi olan gizli anlaşmalar hakkında herhangi bir bilgi vermemesi kabul edilemez" dedi.

https://magazin.spiegel.de/SP/2017/49/154590581/?utm_source=spon&utm_campaign=centerpage