Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin Temmuz ayı başında yaptığı açıklamada, 2014 yılı içinde terör örgütü IŞİD'e katılmak için Almanya'dan Irak ve Suriye'ye gidenlerin sayısının 700 olduğunu açıklamıştı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MI, ANAYASAYI KORUMA DAİRESİ Mİ DOĞRU SÖYLÜYOR?

Bunların yüzde 52'sinin "Cihat" için, kadınların da aralarında bulunduğu diğerlerinin ise, hasta bakıcılığı ile yiyecek dağıtımı vb. konularda görevli olarak bölgede bulunduklarını ileri sürmüştü. Aynı açıklamada Maiziere göre, 2015 yılında "Cihatçı" sayısı yüzde 75'lere yükselmişti. Yani Almanya'dan bölgeye giden 700 kişiden 433'ünün "Cihat" için bölgede olduğu aktarılmıştı. Dikkat çeken bir başka detay ise, gidenlerin üçte birinin Almanya'ya geri döndüğü belirtiliyordu. Öte yandan 100 kişinin çatışmalarda öldüğü ve şuan itibarıyla da 200 kişinin hâlâ IŞİD saflarında "Cihatçı" olarak bulunduğunu söylemişti.


700 DEĞİL, 120 KİŞİ 

Der Spiegel dergisi ise, IŞİD'e katılmak için bölgeye gidenlerin bir çoğunun sağlık, politik ve dini gerekçelerden dolayı kabul edilmediğine yer veriyor. Hatta bazılarının "casus" denilerek tutuklandıkları, diğerlerinin ise, bekçi ve propaganda yapanlar olarak hizmet verdiklerini ileri sürüyor. Spiegel, Alman Anayasayı Koruma Dairesi verilerine göre, İçişleri Bakanlığı'nın ileri sürdüğü rakamın oldukça abartılı olduğuna yer veriyor. Gerçek sayının 120 civarında olduğunu belirtiyor. "Bu sayının iki katı dahi düşünülse, 700 kişiden söz edilmesinin oldukça abartılı olduğu" yorumunu yapıyor.