Almanya'da Sosyal Demokrat politikacı Andrea Nahles'in Alman hükümetinin ekonomik sıkıntı içindeki Türkiye'ye mali yardımda bulunması yönündeki önerisine Sol Parti sert tepki gösterdi.

Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal durdurulması ve mali yardımın kesilmesi gerektiğini söyleyerek şu şekilde tepki gösterdi:

‚Şu ana kadar Alman hükümeti zaten Türkiye ile yumuşak politikasını sürdürürken bir de buna SPD’den mali yardım önerisi geldi. Böylesi bir planı ret ediyorum. Erdoğan demokrasiyi ortadan kaldırmış ve insan haklarını çiğnemiştir. CDU-SPD hileci politikalarına son vermelidir. Türkiye’ye silah ticaretini durdurmalıdır.’

Sol Parti Federal Milletvekili Sevim Dağdelen de Erdoğan’a bir kuruş  dahi yardım edilmemesi gerektiğini bildirerek şöyle açıklama yaptı: ‚ SPD Genel Başkanı Andrea Nahles’in despot Erdoğan’a mali yardım önerisiyle SPD raydan çıkmıştır artık. Alman vatandaşları ve muhalifler birer birer Türkiye’de  tutuklanırken, SPD islamcı rejimin destekçisi Erdoğan’ı desteklemeyi tercih etmektedir. Anlaşılır bir durum değil. Federal hükümet muhalifleri, gazetecileri cezaevine gönderen Erdoğan rejimine destekle suç ortağı olmak istiyor.’

Almanya'da hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin genel başkanı Andrea Nahles, Funke Medya Grubu'na bağlı gazetelere yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olan Türkiye'ye yardım etmesini gündeme getirmişti.

Nahles, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaşanan siyasi anlaşmazlıklardan bağımsız olarak Türkiye'ye yardım edilmesini gerektiren bir durum oluşabilir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin boşverilecek bir NATO üyesi olmadığını" belirten Nahles, "Türkiye'nin ekonomik olarak istikrarlı olması ve kur türbülanslarının durdurulmasının herkesin çıkarına" olduğunu ifade etti.

Bavyera Eyaleti Maliye Bakanı Albert Füracker (CSU) ise Almanya'nın Türkiye'ye yardım etmesi önerisine tamamen karşı çıkarak "Ne gerekli ne de tavsiye edilir" şeklinde konuştu. Münchner Merkur gazetesine konuşan Füracker, ödeme zorluğuna düşen ülkelere yardımcı olmak için gerekli deneyime ve araçlara Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) sahip olduğunu söyledi. 

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası